Следвайте ни

Обичайните заподозрени искат да строят Околовръстното на Пловдив

viber icon

Новото трасе от Скобелева майка до новото кръгово на Асеновградско шосе е финансирано от държавата, Агенция пътна инфраструктура избира изпълнителя

Строителният бранш проявява голям интерес към  изграждането на част от околовръстния път от надлез "Скобелева майка" до кръговото кръстовище до входа на Пловдив, известно още като Югоизточен обход на града. На търга, обявен в АПИ, са подадени 12  оферти, от които комисията ще избира изпълнител, съобщиха от Агенцията. 

Новата пътна връзка ще осигури бързо преминаване от магистрала "Тракия" и Свиленград в посока Асеновград и Смолян, а също така ще изведе част от транзитния трафик от Пловдив. Дължината на този участък е 4,8 километра. Трасето е проектирано с две платна с по две ленти, разделителна ивица по средата и  банкети. Прогнозната стойност на поръчката, определена от АПИ, е 42 млн. лева без ДДС, като се очаква цената да падне на търга. Парите за обекта ще се плащат от републиканския бюджет. Обходът започва от  възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на жп линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив - Асеновград.  Част от околовръстната тангента трябва да бъде завършена за година и половина, след като се подпише договор. 

В търга участват "Консорциум България 2020" с партньорите "Щрабаг" и "Пътстрой Бургас" ЕООД, "Каро трейдинг" ООД, "ГБС - Инфраструктурно строителство" АД,   обединение "Виа Филипополис", в което един от участниците е "Парсек груп", "Трейс груп холд" АД, консорциум "Геопът Скобелева майка",  "Джи пи груп" АД, консорциум "Пловдив 2020", в който един от участниците е "ПСТ груп", "ИСА 2000"  ЕООД, "Европейски пътища" АД, "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Грома холд".         

Повечето от  кандидатите имат опит в строителството на големи обекти. "Трейс груп холд" спечели  В НКЖИ голямата поръчка за 93 млн. лева за модернизацията на ЖП възел - Пловдив и изграждане на пробив под Централна гара. Софийска фирма "Иса - 2000 " изгради второто трасе на пътя Пловдив - Асеновград и кръговото кръстовище по договор с АПИ, сега строи локалните платна  към Асеновград. Общата стойност на тези поръчки е над 35 млн. лева. Един от крупните проекти на "ГБС" в Пловдив е модернизация на Пречиствателна станция за  70 млн. лева. За същата поръчка е кандидатствала но безуспешно "Джи пи груп". "Европейски пътища" също е ангажирана в проекта за воден цикъл в район "Северен". Фирма "Щрабаг" е изпълнила поръчката за четири булеварда под тепетата с кредит от 30 млн. лева. 

Някои от тези компании кандидатстват и за други големи поръчки в Пловдив. "Парсек груп" е водеща  в консорциума, който иска да строи стадион "Ботев". На същия търг оферти са подали "Щрабак" и "ГБС" - Пловдив. "Главболгарстрой" пък е заявила участието си и за реконструкцията на стадион "Локомотив". Двете обществени поръчки са близо 60 млн. лева. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Наблюдател

Наблюдател

20.10.2020 | 07:47

ИСА 2000 строят най-добре...бързо и качествено...Асеновградско шосе и кръговото там...супер са.Щрабаг се мотаят много...бул.Северен и кръговото на за Рогошко....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?