44
Следвайте ни

Ново 20! Строим нов път от SPS до "Скобелева майка" за 10 милиона лева

viber icon

Трасето ще е алтернатива на Цариградско шосе и ще разтовари трафика в източната част на града 

 

Нова пътна връзка ​- две платна с по три  ленти - ще се изгражда в Пловдив  от хотел SPS до кв. „Скобелева майка”. В бюджета за следващата година ще бъдат заложени  около 2 млн. лева, съобщи  зам.-кметът Пламен Райчев. Прогнозната цена на трасето, което се проектира,  е 10 млн. лева. 

„Това ще бъде още една алтернатива  на бул. „Кн. Мария Луиза” за разтоварването на трафика в Пловдив”, подчерта Райчев. Той напомни, че политиката на екипа на Здравко Димитров е да се разширяват пътищата в града, а не само да се асфалтират съществуващите улици.

„Градът се разраства и проблемът с движението се задълбочава все повече”, отбеляза зам.-кметът.

Обекти за около 50 млн. лева се планират за 2022 г., но тепърва списъкът ще бъде  обсъден заедно с финансистите на Общината.  В бюджета за тази година  бяха предвидени 40 млн. лева. Според зам.-кмета  от тази сума до края на годината ще се усвоят близо 27 милиона. Той подчерта, че неизпълнението е в резултат на забавянето на много от обществените поръчки заради обжалване. 

 Сред обектите  са разширението на Голямоконарско шосе и реконструкцията на Рогошко шосе от Адата до границата с община "Марица".

Ремонтът на Рогошко шосе по предварителни данни струва почти 16 млн. лева, но в новия бюджет ще се осигурят пари за първия етап в размер на 3 млн. лева. За булеварда не е избран изпълнител, нито е обявена обществена поръчка. Останалите средства градската управа ще търси по европейски програми.

 Окончателното решение за строителството през новата година ще вземе Общинският съвет.

Ремонтът на източното платно на бул. „Копривщица”  е на финала и се очаква  тази седмица  строителите да положат последен пласт асфалт от бл. „Христо Ботев” до кръстовището с Пещерско шосе. На Кукленско шосе продължава рехабилитацията на пътя около митницата. 

По повод на отложената първа копка на пробива на Централна гара Пламен Райчев обясни, че до този момент Общината не е уведомена от НКЖИ какви са причините.

 „От наша страна всичко е изпълнено - издали сме строителното разрешение и положителните становища по проекта”, каза зам.-кметът. Той предполага, че НКЖИ имат да уточняват документацията с МРРБ. Друга дата за старта на пробива не е оповестена, но около гарата вече се работи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?