Следвайте ни

Новият областен управител на Пловдив иска одит на Околовръстното

viber icon

Одит доколко е безопасно новото околовръстно шосе ще поиска новият областен управител на Пловдив Ангел Стоев. Това стана ясно на първата му пресконференция, на която представи и своите заместници – Даниела Николова, която поема контрола върху правния отдел и върху административно правното обслужване и финанси. Другото вице - Иванка Петкова, ще следи какво се случва в държавата собственост и дейностите, свързани с националната програма за енергийна ефективност. Представен беше и новият главен секретар Георги Янев. Евелин Парасков от Съюз за Пловдив остава секретар на ВиК асоциацията. Губернаторът посочи, че е приключил със смените във ведомството. Няколко души напуснали, без да разговарят с него. "Разчитам на професионализма и на лоялността на тези, които са останали", каза Стоев.

Първите задачи, с които се е захванал след встъпването му в длъжност са проверка на безопасността на околовръстното и провеждането на честни избори. Според Стоев поставянето на мантинелите на околовръстното шосе е грешка. Освен това при проектиране и монтирането им нямало отстояние от пътното платно. „Натискът на кмета Здравко Димитров за отваряне на мантинелите е добър, но резултатът е частичен - на някои места ще бъдат свалени, но това не е достатъчно. Категоричен съм, че трябва глобално решение", добави Стоев, на когото му предстои и среща с новия шеф на Областно пътно управление.

Другата основна задача пред областната управа е организацията на изборите. В Пловдив има едва 4 секции с под 300 избиратели, в които няма да се гласува с машина. В областта обаче те са 79. Предстои обучението на членовете на СИК, което ще се проведе в  панаира или в Колодрума. В последния работен ден от седмицата Ангел Стоев се среща с полицията, за да обсъдят охраната по изборите, ще има и съвещание с  РИК.

Губернаторът заяви още, че е имал идея да разформирова областния  кризисен щаб, но вътрешният глас му подсказал да не го прави. Дори ги е събрал в четвъртък, за да набележат мерки по ускоряване на ваксинацията, която е намаляла заради резкия спад на заразата. Въпреки това той отбеляза, че след столицата Пловдив е първенец по имунизирани. По време на работната среща станало ясно, че следващата седмица предстои да  има потвърждение от Европейската здравна организация кои ваксини са приложими за деца над 12 г. След това щабът ще проведе разяснителна кампания сред родителите.

Според Ангел Стоев казусът с отстраненият кмет на община Калояново е изключително тежък и областният управител не може да назначи човек на негово място. Тази опция съществувала само, ако той е в изборна кампания. "Има решение на ЦИК за неговото отстраняване след влязла в сила присъда. Общинската избирателна комисия също се произнесе. Единствено общинският съвет в Калояново адбикира от своята отговорност и не избра временен кмет до насрочване на частични избори", коментира областният управител. Той увери още, че ще провери слуховете, че кметът на община Калояново продължава да ходи на работа.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Здравка Калинчева

Здравка Калинчева

03.06.2021 | 21:27

Убаво е! Марица нали или и този път ще се боядисате?

Отговори
1 0
...

...

03.06.2021 | 15:27

Ако в следващият проект околовръстното е 2 платна по 2 ленти + 1 аварийна, то как точно ремонтът се връзва с бъдещата реконструкция, за която няма одобрен проект, а ширината на платното е недостатъчна. Това е далавера

Отговори
2 0
Сигурно  е  далавера

Сигурно е далавера

03.06.2021 | 19:28

Щом се иска одит. Далаверите се правят при инженринговото възлагане. Това правителство ако се задържи още два месеца и подхване минали финансирания за печиствателни станции и водопроводи ще изникне бая работа за американците по закона "Магнитски".

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?