49

Нова пътна връзка ще свързва „Южен” и „Тракия”

Обсъждат документа, който определя най-важните проекти за града в следващите десет години, на сесията на Общинския съвет в четвъртък

 

Нова пътна връзка ще свърже бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен” и ул. „Цар Симеон” в „Тракия” през Коматевско и Кукленско шосе. Сложното съоръжение е един  от четирите приоритетни обекта, включени в Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив (ПИРО). Проектът беше публикуван в сайта на Общината и обсъждан на публична дискусия с граждани, а утре ще се разглежда на сесията на местния парламент.

Изграждането на пътя струва 50 млн. лева според сметките, преди инфлацията да ни удари. Другите три приоритетни обекта, които ще облекчат трафика, са продължението на бул. „Северен“ от Брезовско шосе до Карловския надлез и ул. „Победа“ за 30 млн. лев и нов мост над Марица, който ще осигури прякото преминаване между  бул. „Копривщица“  и „България”, също за 30 млн. лева. След драстичното поскъпване на строителните материали и горивата тези индикативни стойности се вдигат най-малко с 50%.

За развитието на пътната мрежа в Пловдив няма технически проекти, но в Общината се надяват да кандидатстват за финансиране в новия програмен период 2021 - 2027 г. на ЕС.

Условието е най-напред да бъде приет ПИРО

Инвестициите, необходими за разширение и ремонт на пътища, благоустрояване на междублокови пространства, строеж на детски и учебни заведения, развитие на спортната база, сред които обекти фигурира и прословутият стадион "Пловдив", и  осигуряването на първите 20 електробуса за градския транспорт, са в размер на  1 045 121 900 лева. Четири са източниците за финансиране, набелязани от градската управа  -  82,4 млн. лева от собствени средства на Общината,  19,5 млн. лева от републиканския бюджет,  368 млн. лв. по оперативни програми на Европейския съюз и  575 млн. лв. от други институции, включително и от кредитни. 

Преди да се изгради пътната връзка между районите „Южен” и „Тракия”, трябва да се разшири бул. „Александър Стамболийски”, за който са планирани 40 млн. лева. На булеварда до този момент не е отчужден нито един от над 40 частни имота. Ако това не стане, подлез "Модър - Царевец" ще реши само частично проблема с придвижването от район "Западен" до "Южен".

В ПИРО е включено намерението за

разширението на Коматевско и Пещерско шосе,

на бул. „Васил Априлов“ от Пещерско шосе до бул. "Шести септември", на ул. „Царевец“ от Пещерско шосе до бул. „Свобода“. Със средствата от заем, договорен чрез Фонд за устойчиво градско развитие, се финансират пробивът „Модър - Царевец”, разширението на ул. „Царевец” и подлезът до Водната палата, чийто строеж ще започне през есента.  

Намеренията за тези обекти датират най-малко от две десетилетия. 

Десетки други улици са включени в ПИРО с цел развитие на градската среда. Сред тях са ремонт на ул. „Любен Каравелов“ от бул. „Васил Априлов“ до „Христо Ботев“, нов път от Прослав до Коматевско шосе през местността Терзиите,  ул. „Кукуш“, за чието разширение са нужни 9,5 млн. лева, улиците в Тютюневия град на обща стойност 10 млн. лева. Осем нови пътни връзки, сред които е и Южната тангента между ул. „Кукуш“, „Акад. Петър Динеков“ и Коматевско шосе, ще се изграждат в Пловдив, но при условие че има пари. 

Според Общия устройствен план на Пловдив, приет през 2007 г., в Южната тангента се включва трафикът от бъдещия подлез под Централна гара между бул. "Васил Априлов" и "Македония". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Пенчо

Пенчо

25.05.2022 | 18:43

За три години -нищо! Сега влизаме в периода на обещанията. Ще им дадат няколко милиона за да не е съвсем без пари и те ще окрадат половината. Важното е да мислите догодина, когато гласувате.

Отговори
10 1
Наистина призовавам всички да мислят

Наистина призовавам всички да мислят

26.05.2022 | 16:57

догодина, когато гласуват!!! Пловдив е в катастрофа! Такова презастрояване, липса на нормална жизнена среда и чист въздух, липса места за ясли, детски градини. Пътища - кошмар. Липса на прозрачност в изразходването на обществени финанси, стадионите и финансирането им - без допитване населението на Пловдив... Съграждани, никога не забравяйте, че от НАС зависи!!! Моделът "от мен нищо не зависи" трябва да остане в миналото. За да ни има нас и нашите деца...

Отговори
5 0
ТЪРЧИ- ЛЪЖИ

ТЪРЧИ- ЛЪЖИ

25.05.2022 | 17:21

Ми то са приоритетни вече 55 години.

Отговори
9 0
Бля, бля, бля...

Бля, бля, бля...

25.05.2022 | 17:19

Какви 10 години, какви планове? Та вече изминаха 3 год. от мандата на тези имамници и даже един пирон не са забили в Пловдив! Каква наглост, каква некомпетентност, какви планове...? Това вредно управление за Пловдив, трябва бързо да приключи, защото само се краде и се хвърлят едни бомбастични обещания и накрая едно голямо нищо!

Отговори
17 2
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

25.05.2022 | 15:47

И пак нито дума за Рогошко шосе. При следващата катастрофа пострадалите трябва да съдят кмета лично, а не общината.

Отговори
14 0
усвояване

усвояване

25.05.2022 | 14:40

Не знам какъв е този "ПИРО", но ми се струва, че ще е поредната "черна дупка" за градския бюджет! Това са някакви намерения, които и след 50 години няма да са реалност! Бул. "Ал.Стамболийски" е надупчен като швейцарско сирене от разкопаване, предимно от ВиК. Общинските власти години наред разрешаваха застрояване до самия т.н. булевард, а сега ще отчуждават, за да го разширяват?! По-евтино ще излезе да построят нов булевард покрай линията!

Отговори
19 0
Каймакамов

Каймакамов

25.05.2022 | 15:35

много добре знаят кое ще излезе евтино но целта е да се откраднат едни пари и обекта да се влачи с десетилетия в това са царе, някой да ми посочи един издаен обект с акт 16

Отговори
13 1
Предполагам, че се сещате ЗАЩО

Предполагам, че се сещате ЗАЩО

26.05.2022 | 17:02

се копае, после се разкопава. Защо се строи, после се отчуждава. ПИРО (план за интегрирано развитие на община Пловдив) - опасявам се, че ще има един теч, една огромна пробойна на финансови средства... Едни изпълнители и подизпълнители...

Отговори
4 0
Paula Fox

Paula Fox

25.05.2022 | 13:14

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
1 8
Не че нещо

Не че нещо

25.05.2022 | 12:44

През комунизмът има 5 моста построени, плюс два околовръстни, през демокрацията половин мост.

Отговори
14 2
Румен

Румен

25.05.2022 | 11:05

този проект го слушам вече 45 години пенсионирах се проекта не го видох

Отговори
19 1
комунист

комунист

25.05.2022 | 12:40

Спокойно! И внуците ти ще се пенсионират и те нямя да го видят.Така е в Пловдив.

Отговори
17 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?