Следвайте ни

Нов общински превозвач с екоавтобуси тръгва по две линии

viber icon

Общината да си върне позициите в градския транспорт - тази идея обсъжда новото ръководство на Пловдив

 

Създаването на специализирано транспортно предприятие ще позволи на Община Пловдив да кандидатства по оперативни програми за доставка на екологични автобуси. Предишната управа пропусна възможността да привлече милиони от европейските фондове, защото всички 29 автобусни линии се обслужват от частни фирми.  

Експерти от екипа на кмета Здравко Димитров вече проучват подходящи терени за депо и гаражи на бъдещ​ото транспортно предприятие. Идеята е в зародиш и ще бъде реализирана, когато се намерят пари за първоначалната инвестиция.

Според плановете ще бъдат създадени две нови линии, по които да се движат общинските автобуси. 

„Градски транспорт“ ЕАД бе приватизирана през 2007 г. по времето на Иван Чомаков, когато срещу 5 млн. лева бяха продадени 67%. В мандата на Славчо Атанасов пък Общината загуби още 30% от акциите си.

След това Иван Тотев  прекрати договорите на мажоритарния собственик Ангел Батаклиев за обслужване на 8 линии и дружеството тръгна към фалита.    

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?