Следвайте ни

"Назначават" 10 дрона в Центъра за управление на трафика в Пловдив

viber icon

10 дрона са достатъчни, за да управляват трафика в Пловдив. Те ще регистрират задръствания или други проблеми по големите булеварди, издигайки се на височина 300 метра, и ще предават информацията в реално време. Нисколетящите дронове могат да оптимизират работата на службите за управление на трафика, на извънредните ситуации, на гражданската защита и много други, посочи предимствата на иновацията проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН. Проектът официално бе представен в Пловдив, тъй като може  да се внедри в двата най-големи български града – София и Пловдив. Нещо повече, и на двете места вече са проведени симулации и тестове в реални условия, уточни професорът .

„Градските власти правят опити да намерят решения за оптимизиране на трафика. Те разработват Планове за устойчива градска мобилност, създават системи за управлението й и постоянно увеличават броя на камерите по възловите кръстовища.  Ефектът обаче е нисък, защото камерите са стационарни и обхващат малки части от пътните артерии“, обясни проф. Зафиров.

Разработката е съвместна между учени от Българската академия на науките и на Технологичния университет в град Нинбо в Китай. Българският научен екип се ръководи от чл. кор. проф. Петър Гецов и проф. Димо Зафиров. Двугодишния им проект „Разработване на нисколетяща платформа на базата на безпилотни летателни апарати за изграждане на интелигентна транспортна система в градовете“ е на стойност 28 000 лева и е финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

В момента в България има над 10 000 дрона, както професионални, така и лични. Има и пловдивска фирма, която ги сглобява. Българо-китайският проект е лесно приложим в града на тепетата, защото Институтът за космически изследвания вече има предварителна договорка с Тракия икономическа зона за създаване на база за обслужване на дронове там.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ssss

ssss

28.04.2021 | 08:51

Колко време лети един дрон? Какъв обсег има? Каква е цената и стойността на подръжката? Колко човека допълнително ще се наемат? Акумулаторите на дрона държат ли на студ. Като духа вятър лети ли? На баба им хвърчилото!! От толкова време Гугъл дава безплатно за информация за трафика на базата на GSM телефоните. Един лиценз ще работи без допълнителни хора, без допълнителна техника, в студ и в пек. "Учени" от Бълхарска Академия на Науките! Какво да говорим повече...

Отговори
1 2
11g

11g

27.04.2021 | 18:43

Na moda e mist drenki mos da ne 4yqt boka ko yyyyy..,,

Отговори
1 2
...

...

27.04.2021 | 17:10

Ще си играят с дронове, щото с камерите и умните светофари се наиграха

Отговори
14 0
дии

дии

27.04.2021 | 17:10

И сега да не вземат да назначат 10 човека пилоти на дронове? Нали има камери по светофарите, свързани с центъра за управление на трафика? Или те не виждат (камерите) или тия дето наблюдават камерите за нищо не стават. Смея да твърдя че хората в този център за управление на трафика са некадърници, лентяи и пълни негодяи - абсолютно нищо не управляват и бадева получават заплати. До сега не съм видял да променят някой светофар понеже има задръстване само от едната страна или понеже било станало катастрофа. Абсолютно нищо. Нищо не правят но затова пък вярвам вземат не лоши пари. Нека поканят журналисти и да докажат че нещо правят и от труда им има смисъл. Сега като вземат дронове и трафика в Пловдив рязко ще се отпуши. Явно са намерили още 10 калинки гербаджийски на които трябва да осигурим заплата. Не работа. Заплата. Нека кажат, в тоя пусти център за управление на трафика работят толкова човека, с еди какви си заплати и тия хора работят и ползата от тях е еди колко си пари или еди каква си. Просто да обяснят какво точно му управляват на трафика че не се сещам. Иначе съм сигурен че редовно си взимат заплатите, ама не виждам полза от тях.

Отговори
15 0
Мистър пи

Мистър пи

27.04.2021 | 16:22

Дронове влизат вече във употреба масово

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?