49

Намаляват рейсовете в градския транспорт през лятото

Броят на автобусите в градския транспорт на Пловдив да бъде намален през лятото. Идеята е на ресорния зам.-кмет Тодор Чонов,  а предложението му е публикувано за обществено обсъждане на сайта на Община Пловдив.

Според него  за престоящия летен сезон трябва да бъдат орязани част от колите по 29 градски линии. Промяната ще важи за периода от 15 юни до 30 септември.

Става въпрос за „намаляване на броя на автобуси по маршрутните разписания приблизително с 15% за делнично разписание и 9,2 % за празнично разписание на основните  автобусни линии  от  Общинската транспортна  схема на  Община Пловдив“, пише в предложението.

Причините, които налагат въвеждане на летни маршрутни разписания са настоящи и предстоящи ремонти по пътя на градските рейсове в Пловдив. Сред тях се посочват бъдещите дейности по северното платно на бул. „Хаджи Димитър“, кръговото кръстовище на Централна гара със северното платно на бул. „Христо Ботев“ и източното платно на бул. „Руски“, както и предстоящо цялостно затваряне на бул. „,Васил Априлов“ пред кино „Гео Милев“.

Посочва се още продължаващият ремонт на ул. „Даме Груев“, реконструкцията на бул. „Голямоконарско  шосе“ и на ул. „Брезовско шосе“, както и работата и полагането на тръби на южния колектор по бул. „Ал. Стамболийски”. Освен това ще се ремонтира „Рогошко шосе“, ще се затварят още части от бул. „Дунав“, а също и кръстовището на ул. „Модър“ с ул. „Коматевско шосе“.

В предложението на общината се твърди, че през летния сезон, във връзка с лятната ваканция на ученици и студенти, сезонните отпуски на работещите, както и планираните отпуски на водачите на автобусите по линиите от Общинската транспортна схема на Пловдив, в периода 15.06 -30.09, се очаква намален пътникопоток, което е практика, свързана със спада на ползващите услугата в летните месеци на годината.

Според разчетите за промяната няма да е необходимо разходването на средства от бюджета на Община Пловдив. Та обаче щяла да доведе до подобряване на пътнотранспортната обстановка в града, като се съобрази ситуацията с ремонтните дейности и намаления пътникопоток през летните месеци.

Пловдивчани приеха идеята за орязването на автобусите през лятото с разнопосочни реакции. Някои са на мнение, че така ще се спестят не само нервите на пътуващите, но вероятно и пари от бюджета на общината.

Други пък направо питат ще се намали ли и заплащането на фирмите превозвачи, след като ще пестят от рейсове.

Най-много са тези, които се опасяват, че така ще се увеличи чакането по спирките и пловдивчани ще висят до несвяст в очакване на следващия рейс.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Пловдив

Пловдив

24.04.2023 | 23:58

Те и без това са намалени и сега още повече потрес

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

24.04.2023 | 23:23

Този Чонов, защо не си отреже сам главата. Тя не му е нужна.....

Отговори
1 0
Тотю

Тотю

24.04.2023 | 21:00

Ми като намаляват рейсовете реципрочно да им намалят и субсидията!То и без това на този транспорт никой не разчита поне да направят икономия на пари!

Отговори
3 0
35789

35789

24.04.2023 | 18:59

Чонов е к ретен! Няма държава в света,която да намалява транспорта според сезона. Пълен т ъпанар!

Отговори
7 1
Не случайно е частен

Не случайно е частен

24.04.2023 | 17:51

И без това нямаме нормален градски транспорт. При това разписание и един лев им е много, избиват го от гъчканак.

Отговори
7 0
Гинче Караминова

Гинче Караминова

24.04.2023 | 17:51

Това състояние на общественния транспорт на Пловдив не беше трудно да се прогнозира още през 2012и 2013 година когато Иван Борисов Тотев ,назначен от ГЕРБ и подкрепен тогава от лицето Петко Ангелов,Веселин Дошков и Димитър Чолаков поискаха от него и той еднолично прекрати договорите на фирма Градски Транспорт за тролейбусен и за автобусен транспорт ,въпреки че в дружеството бяха инвестирани над 16мил.лв за закупуване на 60 чисто нови автобуси и 65 тролейбуси!Както и бяха платени на общината5,5мил.лв и 2мил.за заплати на хората при преватизацията през 2007год!При това че общината му дължеше над 5 мил.не платени субсидии и компенсации и имаше дял във фирмата!Така че беше извършено едно брутално икономическо престъпление със злоупотреба с влас и превишаване на служебни правомощия!След като се саморазправиха с дружеството тези хора вече през мандата на Здравко Димитров нарязаха и унищожиха окончателно мрежата на тролейбусния транспорт!Така техните ментори останаха без конкуренция и в момента се гаврят с хората!От 280автобуса се движат 160 от тях полувината маломерни Щъркели!От 6 милиона лв. субсидиите им станаха 22 мил.лв!!!За това състояние на МОП в Пловдив са виновни,както изброените лица така и ние Пловдивчани ,които допуснахме едни корумпирани лица да ни управляват и да ни лишат заради техните корупционни интереси Обшественния Транспорт на Пловдив!За съжаление “грешката” е непоправима и съвсем скоро ще се укажем първият град в България без Обществен Градски Транспорт!

Отговори
11 2
Инфо

Инфо

24.04.2023 | 16:30

Цялата работа е, че от фирмите искат увеличение на билета. 1 лв. е може най-ефтиното в България. Има избори тази година и Зико не дава и решиха това. Отделно общината се набута много здраво със заеми за двата стадиона и нямат пари за компенсации. Намаляването още повече на транспорта обаче ще му се върне като бумеранг. Герб ще загубят изборите през есента както загубиха и последните избори в Пловдив. ПП и ДБ просто трябва да намерят подходящ кандидат.

Отговори
6 0
Още Инфо

Още Инфо

25.04.2023 | 17:24

Прав си,но какво му пука на Зико,че Герб ще загубят в Пловдив? Онзи бившия с хитрите очички трябва да му мисли след като загубят в Пловдив! Точно той 2013 закри Градски транспорт!

Отговори
2 0
Лошо няма

Лошо няма

24.04.2023 | 16:29

Но, тези, които предлагат в най-големите жеги да се намалят автобусите, да слезнат от служебните автомобили и да ползват градски транспорт. Точно през лятото е истинско изпитание да се придвижи човек от Тракия до Кючука. Ако чакаш след 19,30 на спирка - нямаш НИКАКЪВ шанс. А сме втория по големина град в страната. Пълна излагация - то е ясно, че градът ни се управлява от самозабравили се идиоти!

Отговори
8 0
Onzi

Onzi

24.04.2023 | 16:21

Те още карат с ковид разписания, сега ще ги намалят още, но наесен ще кажат, дайте още милиони, че едвам издържаме на високите заплати които НЕ даваме. Дейба на пълни глупаци ни правят!

Отговори
5 0
Реалист

Реалист

24.04.2023 | 16:19

Хич няма да се намали заплащането това го разберете по-добре да го спрат този градски транспорт а икономичесните пари управниците ще се ги разделят с превозвачите това е срамота това е некадърна на постъпка спрямо пловдивчани затова спи ли трябваше да ти за да може и ако не ми се пари за да има пари за куфарчета под масите за кмета и за управниците това никъде го няма никъде само в пловдив с тези некадърни управници съсипаха го този транспорт най-добре го спрете защото с този транспорт ориенталски изгонихте хората в градския транспорт затова толкова коли се движат в града защото хората не мога да разчитат на вашия скапан раздрънкан миризлив градски транспорт съсипахте тролеите унищожихте транспорта сега и автобусите спирате нива ли е срам бе гадовегадове

Отговори
4 0
Оптимист

Оптимист

25.04.2023 | 17:28

А кой кмет през 2012 и 2013 закри общинския Градски транспорт? Не беше ли бившия?

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?