Следвайте ни

Наемаме паркомясто до блока за 5 години

Ако има наплив, щастливците ще се определят с търг вместо жребий

viber icon

По нов ред ще се разпределят вече местата на общинските паркинги в жилищните комплекси на Пловдив. Предимство ще има този, който може да плати повече.

Паркоместата край блоковете вече ще се взимат на търг, ако има голям наплив, вместо с жребий, както беше досега. Срокът на договорите пък се удължава - вече ще се сключват за  пет години вместо за три, както е в момента. Промяната е записана в проекта на наредбата, публикувана в сайта на общината, и ще влезе в сила, след като през февруари изтече едномесечният срок, който се дава по закон за обществено обсъждане на нормативните актове.

Жребият се заменя с явен търг по волята на Върховния административен съд, с чието решение и по жалба на депутата и бивш кмет Славчо Атанасов беше отменена действащата досега наредба. Магистратите са категорични, че общинската собственост може да бъде предоставяна само с конкурс или търг.

Договорите ни изтичат през март и се опасяваме, че търгът ще бъде спечелен от хора, които могат да платят няколко пъти по-висока цена, споделиха  вчера пред "Марица" наемателите на паркинга  на ул. „Ген. Данаил Николаев” около кино "Кочо Честименски". Сега едно място  струва 20 лева на месец. От утре обаче улицата става част от  синя зона.

Всички сключени досега договори  за паркинги продължават да действат, а след изтичането им ще се провеждат търгове, само при условие, че за едно място има повече от един кандидат, обясни кметът на „Централен” Георги Стаменов. Той е участвал както при съставянето на старата наредба, така и на новия вариант.  Другото важно условие е, че до търга ще се допускат само тези кандидати, които отговарят на критериите. Те се запазват, каквито са и в момента. Места се дават на граждани, които имат адресна регистрация  в съседство, като собствениците на жилищата имат предимство.

Очаква се промените  в наредбата да влязат в сила най-рано през март, след като се одобрят в Общинския съвет.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

11111111

11111111

15.01.2021 | 08:07

Борба ще е като се направиха огромни грозотии,който не могат да осигурят паркоместа.В Тракия поне има три лентови улици...

Отговори
0 0
0,77

0,77

13.01.2021 | 12:40

Според мен Кмета да си ходи и общинарите да бачкат безплатно в полза на пловдивчани.......

Отговори
4 1
А   ще  има  ли...

А ще има ли...

13.01.2021 | 11:45

...Места за всички живеещи в блока? Има семейства с по три автомобила!

Отговори
4 0
007

007

13.01.2021 | 09:42

поредната простотия или пловдивчани в повече......

Отговори
10 0
Бухалков

Бухалков

13.01.2021 | 23:41

Аве не разбрахте ли, че без бой истинска демокрация няма ......докато си мълчим ще ни мачкат за паркиране пред блока, за синя и зелена зона, и за каквото се сетите .....Така че сещайте се........

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?