Следвайте ни

Пловдив гони София по брой коли на човек

viber icon

Без въвеждане на алтернативен обществен транспорт Пловдив не може да реши проблемите с трафика и чистотата на въздуха, предупреждават експертите, работещи по комуникационно-транспортната схема в новия Общ устройствен план /ОУП/ 

Пловдив изпреварва много от големите европейски градове по брой коли на човек от населението и вече гони София по този показател. В момента по улиците на града се движат над 220 000 автомобила и всяка година нарастват с близо 5000. Така на 1000 пловдивчани се падат 450 лични автомобила и общо 595 транспортни средства. В София цифрата е 680, но проблемът под тепетата се задълбочава с по-бързи темпове. Освен това пътната инфраструктура в Пловдив е с далеч по-малка способност да поема трафика от столичната.

Съществуващите транспортни трасета са недостатъчни и в следващите години трябва да се мисли за нови скоростни и това за Южната и Западната тангента, с които да се затвори вътрешният транспортен ринг. Другата важна задача е развитието на обществения транспорт, твърди инж. Гергана Кривошапкова, водещ експерт в екипа, разработвал транспортната част от новия ОУП на Пловдив. Само ако той се превърне в добра алтернатива, хората могат да го предпочетат пред личните си автомобили. Според световните стандарти всеки град с население над 300 000 души задължително трябва да има релсов транспорт, а Пловдив днес няма дори задължителните екологични транспортни алтернативи.

В тази връзка експертите препоръчват местната власт да търси възможности за развитието на S-бан и електрически транспорт. Това обаче едва ли може да стане, ако Пловдив няма свой общински превозвач.

Интервю с инж. Кривошапкова можете да прочетете във в. "Марица".

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?