Следвайте ни

Пловдив гони София по брой коли на човек

Без въвеждане на алтернативен обществен транспорт Пловдив не може да реши проблемите с трафика и чистотата на въздуха, предупреждават експертите, работещи по комуникационно-транспортната схема в новия Общ устройствен план /ОУП/ 

Пловдив изпреварва много от големите европейски градове по брой коли на човек от населението и вече гони София по този показател. В момента по улиците на града се движат над 220 000 автомобила и всяка година нарастват с близо 5000. Така на 1000 пловдивчани се падат 450 лични автомобила и общо 595 транспортни средства. В София цифрата е 680, но проблемът под тепетата се задълбочава с по-бързи темпове. Освен това пътната инфраструктура в Пловдив е с далеч по-малка способност да поема трафика от столичната.

Съществуващите транспортни трасета са недостатъчни и в следващите години трябва да се мисли за нови скоростни и това за Южната и Западната тангента, с които да се затвори вътрешният транспортен ринг. Другата важна задача е развитието на обществения транспорт, твърди инж. Гергана Кривошапкова, водещ експерт в екипа, разработвал транспортната част от новия ОУП на Пловдив. Само ако той се превърне в добра алтернатива, хората могат да го предпочетат пред личните си автомобили. Според световните стандарти всеки град с население над 300 000 души задължително трябва да има релсов транспорт, а Пловдив днес няма дори задължителните екологични транспортни алтернативи.

В тази връзка експертите препоръчват местната власт да търси възможности за развитието на S-бан и електрически транспорт. Това обаче едва ли може да стане, ако Пловдив няма свой общински превозвач.

Интервю с инж. Кривошапкова можете да прочетете във в. "Марица".

Илияна Караланова

Отговорен редактор - marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?