Следвайте ни

Над 100 медсестри от Пловдивско се включват в националния протест

viber icon

Над  100 медицински сестри, акушерки и санитари от Пловдив ще участват в третия  национален протест на работещите в общинските и държавните болници в България.  Той е насрочен за 15 май  пред сградата на Министерството на здравеопазването в София.  Участниците в акцията са от болници в Пловдив, Асеновград, Карлово и Първомай, както и работещи в индивидуални и групови практики на лични лекари.  Те дори са уредили транспорт, за да се придвижват по-бързо и организирано до столицата.

Медицинските сестри решиха да протестират, въпреки решението на Правителството от 10 април да отпусни допълнителни 50 милиона лева  за увеличаването на заплатите на професионалистите по здравни грижи. Според направените изчисления месечните им надници ще стигнат 950 лева, като досега в голямата си част те получаваха не повече от 650 лева. Медицинските сестри обаче настояват за въвеждането на правила за допълнителните трудови възнаграждение и почасово заплащане на нощния им труд. Сред другите им искания са са подобряването на условията на труд, промяна на статута на болниците, като те вече не са търговски дружества. Очаква се да се проведат протести и на много места в страната. Предишните акции на нeдоволство се състояха на  1 март и 4 април.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?