49
Следвайте ни

Малка квартална улица в Пловдив става като магистрала заради "Модър - Царевец"

viber icon

Малката квартална улица „Модър“, която се намира между Коматевско шосе, жп линията и ул. „Царевец“, става като магистрала. Покрай Транспортна болница е построено ново платно към бъдещия подлез със седем метра ширина и разделителна ивица между съществуващия път. 

С  разширението ул. „Модър“ става като булевард – с шест ленти: три са в старата част и три – в новата, с два тротоара отстрани. Под новото  платно  са прокарани  водопровод, канализация, кабелна мрежа, сложени са бордюри.  Пред болницата е направен тротоарът, за да не се гази кал. 

От пресечката на ул. „Модър“ с „Колхида“  и под жп линията пътят ще е четирилентов.  В такъв габарит е и при входа в подлеза  от ул. „Царевец“ , която също се разширява, до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър“. Асфалт  ще наливат накрая, след като напредне строителството по самия подлез. Остава да се довърши пътното легло, след това ще се налива асфалт.

Куриозът е, че бул. "Александър Стамболийски", който се свързва с ул. "Модър", засега си остава тесен улей, по който е мъка да се движиш. До този момент не е отчужден нито един частен имот, а десетки подадат в планираното разширение от южната страна на булеварда.

Строителите имат още много работа по самия подлез, чиято конструкция  ще се крепи от гигантски шлицови стени . Дълбочината  им е оразмерена между 4 и 20 метра в зависимост от нивото на двете улици при слизане в подземния тунел под железницата. 

Около жп линията е пълно със строителни машини, а преминаването през нея е забранено. От пасарелката стърчи една кула, а в квартала и досега коментират, че в съоръжението, изградено с европейски пари преди седем  години, са хвърлени нахалос хиляди левове. 

Въпреки забраната за достъп до жп линията  и ул. „Царевец“ , хората са намерили вариант – минават по пътечка през храсталака  стотина метра и излизат от „капана“ на мега строежа. 

Подлезът трябва да бъде завършен до края на 2023 г.  Сроковете ще бъдат спазени, уверяват от фирма „Драгиев и ко“ и уточняват, че зависят от това дали изпълнителят на ВиК – ЕООД навреме ще прокара Южен обходен колектор  под жп линията и двете улици „Модър“ и „Царевец“. 

Поръчката за пътната връзка е възложена от община Пловдив. Предстои разширението на ул. "Царевец" да стигне  до бул. "Свобода", след като Общинският съвет разреши на екипа на кмета Здравко Димитров да изтегли банков кредит. Със същия заем ще се ремонтира и бул. "Хаджи Димитър".

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Пловдив

Пловдив

26.09.2021 | 20:04

Уважеми редактори на ,,Марица" моля запитайте кмета кога ще ремонтират булевард ,,Дунав". Кога ще спре тормоза с самосвалите на ПИМК по този булевард. Кога ще се завърши булевард северн и отсечката от Кауфланд до гара Филипово. Там е лунен пекзаж.

Отговори
5 4
Ρумен Λошорадев

Ρумен Λошорадев

26.09.2021 | 15:26

Е, свърши им спокойствието на живущите на ул. "Модър". Поне ще стане по-уживено, и ще могат да направят по някое магазинче и кафененце в приземните етажи

Отговори
5 5
Местен

Местен

26.09.2021 | 12:59

Идиоти... Докато не се свърже Кичука с Тракия и разшири" булевард Южен" всичко е "усвояване на европари..."...за наша сметка...

Отговори
9 5
хим-дим

хим-дим

26.09.2021 | 10:52

Асфалт се налива когато се прави асфалтобетон, но акъл - трудно!

Отговори
14 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.09.2021 | 09:48

герб мафия

Отговори
8 19
Ало???

Ало???

26.09.2021 | 10:04

Вие троловете имате ли мозък? Да кажеш мафия за едно разширение на път говори че мозъка ви се стеснява много от и гънките в него прогресивно намаляват

Отговори
13 10
Мегаструктури

Мегаструктури

26.09.2021 | 09:22

Медиите раздухаха, че пътя до Асеновград е магистрала, въпреки, че е с кръгови кръстовища. Нормално е да се прави нещо в града, след няколко десетилетия нищоправене.

Отговори
23 2
Реално е скоростен път

Реално е скоростен път

26.09.2021 | 10:17

Иначе кръговите са доста използвано кръстовище на запад дори на големи шосета, но българският шофьор, струва ми се, масово все още не е усвоил съвсем как да ги използва.

Отговори
23 0
мхм

мхм

26.09.2021 | 09:19

Тковаха им майката на хорицата от тая уличка. Там беше най-спокойния район в Пловдив, сега ще има дъ биг фак. Много селяни надойдоха в Пловдив и всички са яхнали каруците, няма как и помаците искат леб...

Отговори
19 11
Ба, какви глупости пишете…

Ба, какви глупости пишете…

26.09.2021 | 09:56

Ако се направи целият външен ринг: Царевец, Модър, Ал. Стамболийски и надлеза над линиите Цар Симеон. Трафикът ще се размърда най-накрая.

Отговори
17 4
да,

да,

26.09.2021 | 13:25

Да, това беше много спокоен квартал, сега какво ги чака ...

Отговори
5 6
Йеремиева

Йеремиева

26.09.2021 | 09:07

Ако не разборате от нещо поне не пишете глупости. УЛИЦА СТАВАЛА МАГСТРАЛА ПОНЕЖЕ ИМАЛО ТРИ ЛЕНТИ НА ЕДНА ЛИНИЯ. Разходи се малко на Запад и виж там как е

Отговори
22 2
Какви са тези заглавия!?

Какви са тези заглавия!?

26.09.2021 | 09:01

Улица, която в ОУП е предвидена да стане булевард, става булевард. Какви магистрали, какви …

Отговори
28 1
Това

Това

26.09.2021 | 10:26

Все пак е Марица . Тече яко инженерна мисъл .

Отговори
22 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?