Следвайте ни

Край на съседските войни: Строят ударно места за паркиране до блока

Собствениците на автомобили ще могат да ги ползват срещу месечна такса от 20 лева

viber icon

Паркинги пред жилищните блокове се строят  ударно във всички райони на Пловдив със средствата, планирани в общинския бюджет.  Местата се предоставят на живеещите в съседство срещу  месечната такса от 20 лева, но се дава възможност и за свободно спиране. Идеята е с новите места да намалее напрежението в кварталите, което често избива в съседски войни.    

В „Южен” започна строеж на паркинг между блоковете, които се намират на ъгъла на бул. „Александър Стамболийски” и ул. „Ст. Стамболов” . Кметът на района Костадин Язов разказа, че инвестицията в изоставеното от години пространство е над 200 000 лева и ще осигури места за 120 автомобила. На терена вече са докарани строителни материали, избрана е и фирма, която ще изпълнява ремонта.  Преди няколко месеца в същия район беше изграден  голям паркинг за 102 коли за хората от блоковете на ул. „Асен Христофоров”.

С над 100 места за автомобили вече разполагат живеещите в квартала между бул. „Копривщица” и „Прогрес”. Ремонтът, който струва 260 000 лева,  почти изцяло е завършен. Вместо кал, прах, дупки и бурени има нова асфалтова настилка и тротоари с нови плочки, изградени са дъждоприемни шахти и осветление. „През есента предвиждаме да засадим дървета и храсти в междублоковите пространства  и ако има средства - поливна система,  за която има сондаж”, обясни кметът на  район „Централен” Георги Стаменов.

Близо 150 автомобила  скоро ще могат да паркират на мястото на някогашния ТЕЛК на ул. „4 януари”, чиято сграда  беше съборена преди две седмици. Досега в калта и огромните кратери успяваха да спират  едва тридесетина  коли. В петък  на улицата между сградата на Хуманитарната гимназия и бул. „Марица - юг” монтираха улично осветление. Лампи в тази зона изобщо нямаше. Настилката е от трошен камък, а не от асфалт, защото по проект на това място ще се изгражда многоетажен паркинг.

Нови паркинги са построени тази година на ул. "Славейна" в "Източен" и пред гръцките блокове на Цариградско шосе в същия район, на ул. "Бряст" в "Западен", а в "Тракия" едновременно с ремонтите на подходите към блоковете се обособяват и места за автомобили. Районните кметове обаче признават, че въпреки  инвестициите проблемът си остава сериозен най-вече защото броят на колите в Пловдив расте като гъби след дъжд.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

1111111

1111111

14.09.2020 | 15:49

Няма да могат да се осигурят паркоместа ,като се се строят огромните грозотии като Гербера,Томов Плаза и т.н.Добре ,че кв.Тракия едно време е строена с улици с три платна ,че едното да играе ролята на паркинг.

Отговори
0 0
Юлия

Юлия

14.09.2020 | 10:50

Извинявайте, малко се обърках. Имах предвид гаражи, а не паркинги.

Отговори
1 0
Юлия

Юлия

14.09.2020 | 10:45

Много ми е интересно как това ще стане в кв. "Съдийски". Там само по покривите няма паркирали автомобили. Между другото много малко паргинги се ползват по предназначение. Превърнати са в боксониери за наем, магазини, складове и какво ли не още, само не за паркиране на коли.

Отговори
3 1
Юлия

Юлия

15.09.2020 | 07:10

В съдийски паркингут на Райчо Цанов е празен, паркирайте си и на терасите ако искате, ама имате паркинг

Отговори
1 0
111

111

14.09.2020 | 10:45

Да за сметка на зеленината, нека бъде бетон и стари таралясници. Честит чист въздух.

Отговори
5 1
112

112

14.09.2020 | 13:42

Говориш така защото нямаш кола. А зеленината, поради липса на парко места колите я газят.

Отговори
1 0
Селянин

Селянин

15.09.2020 | 07:11

Като искаш въздух и зелена морава иди на село, в града има бетон. Ако го направят кален да газиш всеки ден пак ще ревеш

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?