Кръстовища на две нива в Пловдив вместо утопичен S-бан

Олег Петков, бивш директор на БДЖ:

От вестник  „Марица” разбирам, че в проекта за изменение на Общ устройствен план на Пловдив (ОУП) отново се прокарва идеята за S-бан (градска железница). Явно на авторите на тази идея нещо не им е ясно или нарочно заблуждават хората. За да внеса повече яснота, искам да опиша какво е необходимо за истински S-бан като инвестиция.

Да предположим, че градската железница ще минава по ринга Централна гара - гара "Филипово" - гара "Тракия" - Централна гара.

Това значи: 

Първо, трябва да се построи двойна електрифицирана жп линия по цялото трасе, като участъкът между гарите "Филипово" и "Тракия" е изцяло нов, тъй като сега връзката е през гара Скутаре. Дори да се минава през гара Скутаре, то този участък следва да се удвои и електрифицира. За това са нужни терени, съответно - и процедури за отчуждение.  Ако пък решат да правя естакада в участъка Централна гара  - "Филипово", става още по-сложно. Представете си бул. "Копривщица" без едно платно. 

Второто изискване е изграждане на два нови жп моста над река Марица за вторите коловози в участъците между Централна гара - гара "Филипово" - гара "Тракия".

Трето, целият ринг трябва да бъде оборудван със системи за сигурност за движението на влаковете  и автоблокировка.     

Четвърто, необходимо е да се закупи нов подходящ жп подвижен състав - композиции - на първо време поне 7-8 мотриси, в зависимост от честотата на движение на влаковете.   

Пето, трябва да се  построи ново жп депо, електрифицирано за този жп състав. Необходим е терен и поне 15 жп коловоза. Това е терен и коловозно развитие на половин гара Пловдив Разпределителна.   

Шесто, следва да  се оборудва централен диспечерски пункт за ръководство на влаковото движение. И десетки, може и стотина други неща.

Това е инвестиция за три-четири милиарда лева, а може и много повече. И всичко това надали ще се ползва пряко сили от 500-1500 души на ден. Не смятам, че има разумен ръководител или инвеститор, който ще си позволи това. И всичко това за град от има-няма 500 000 души, който скоро няма шанс да стигне поне милион.   

 Предлагам на градската управа, съвместно със заинтересованите други съседни общини, да поискат от БДЖ да разработи и пусне в движение влакове на тактов график, примерно на половин час в участъците: Асеновград - Пловдив - "Филипово" - Труд и Стамболийски - Пловдив - "Тракия" - Скутаре. Да ги движат поне една година и тогава след анализ да се реши как може да се използва жп транспортът за обслужване на този регион, в това число и град Пловдив. 

Предлагам на разработващите и приемащите новия ОУП да предвидят широки булеварди за основните направления на града и максимален брой пресичания на две нива. Това е много по-реалистично и ще реши много транспорти проблеми сега и поне 50 години напред.   

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
прав е

прав е

03.08.2021 | 16:39

На общината като им се каже - дайте пари, щото искате услуга и ще има ... ама то такова, защо само ние да даваме, като няма да се движат само в нашата община влаковете ... Общината не може да управлява 1 електрокар до Бунарджика, какво остава S-баан. А линията Стамболийски - Скутаре да е Стамболийски - Белозем

Отговори
6 1
Мимето

Мимето

03.08.2021 | 16:32

S-бана е необходим защото ще създава удобна и бърза връзка с околностите на Пловдив. Двете нива ще създават същите задръствания и неудобства но вече на две нива тапите ще са двойни. Много т ъпи и корумпирани пътни инженери има.

Отговори
4 11
Мама Ви!

Мама Ви!

03.08.2021 | 19:06

Да попитам този самозван специалист, кой ще се вози в този S бан? Селяните от Труд, Ръжево Конаре, Рогош, Катуница Ягодово, Коматево... от село до село без да решават въпроса с проблемите в градския транспорт на Пловдив! Без да решават въпроса с трафика , задръстванията в града и екологията! Проблема можеше да се реши само с развитие на тролейбусния транспорт, който тези маймуни унищожиха тотално!

Отговори
2 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?