Следвайте ни

Кръгово над бул. "Христо Ботев" заменя Бетонния мост ВИДЕО/СНИМКИ

Трябва да се направи задълбочено проучване дали е необходима тази пътната връзка над релсите, твърди главният архитект на Пловдив

viber icon

Вдигат кръгово кръстовище над бул. "Христо Ботев" при изграждането на съоръжението, което ще замени Бетонния мост. Изграждането ще започне най-рано през 2024 г., когато би трябвало вече да е реализиран пробивът под жп гарата.  Това стана ясно по време на представянето на двата варианта за новoто съоръжение между бул. „Христо Ботев” и „Македония”, чийто параметри бяха разяснени от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Трябваше да присъства и зам. - кметът Пламен Райчев, но му прилоша и се наложи да извикат медицински екип. 

 Идейните проекти са подготвени от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), след като кметът Здравко Димитров постави ултиматум пред държавната компания, че няма да получи съгласието на Общината за изграждането на подлеза под Централна гара, докато не бъде представена визията на новия мост между Сточна гара и бул. "Македония“. 

Единият вариант е мостът да бъде с метална конструкцията, а другият е конструкцията да бъде желязобетонна. И при двата проекта ще бъдат запазени сега съществувашите връзки  и ще бъде изградена една нова на запад- към гарата.  Предвижда се двете платна на моста да бъдат с две ленти.

Бетонният мост е на височина  5 метра, като новата конструкция ще е с 1,2 м. по -висока. Това означава, че кръгово кръстовище, което ще минава над бул. Христо Ботев, ще е на 6,2 м. височина."Ако пътното съоръжението се изработи по всички правила и отговаря на всички нормативи по закон, никой няма да падне", коментира Ахрянов. По думите му и металната, и железобетонната конструкции са еднакво здрави, защото се изчисляват на еднакви натоварвания.

Предстои общината да реши кой от двата варианта е по-удачен за реализация.  Едва след НКЖИ ще изготви и технически проект за новия мост.  

Според гл. арх. Димитър Ахрянов трябва да се изготви проучване по какъв начин съоръжението, което предстои да бъде изградено, ще даде отражения върху трафика. Освен това трябва да се разгледа и неговата целесъобразност на фона на строящия се  „Модър-Царевец“.

Трябва да се направи задълбочено проучване дали е необходима пътната връзка Бетонен мост, въпреки настояването на гражданското общество да се запази. В момента търсим решение за нещо, което сме свикнали да е там, без да знаем дали ни е нужно. Обследването трябва да е в цялост, за проводимостта на цялата система, а не на парче и така ще разберем дали ни е нужно това съоръжение, изказа и своето лично мнение арх. Ахрянов.


Новият мост е необходим, защото според експерти на Националната компания височината на моста не отговаря на европейските стандарти за скоростни влакове, а новият трябва да бъде по-висок, за да не се свалят пантографите на влаковете.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

УМЕН

УМЕН

28.07.2021 | 20:59

Този проект е идеален но има и още един идеален на кръстовището на медицинския колеж до тепето от там въздушно през линиите може да се стигне до кичука над бившите търговии в квартала покрай парка да се излиза на бул. вапцаров още по пряк път и няма да се натоварва коматевско шосе сега сигурно ще се намерят такива отрицателни индивиди за което ще са против......

Отговори
1 0
Иванка

Иванка

27.07.2021 | 15:08

Възможно ли е реконструираният бетонен мост да се свърже с пробива под централна гара,? На второ място е абсолютно недопустимо през Пловдив да минава влак с толкова висока скорост, което пък води до вторият ми въпрос, може ли да се предвиди влакът да спира на гара Пловдив?!

Отговори
4 0
Иванка

Иванка

27.07.2021 | 15:04

Възможно ли е реконструираният бетонен мост да се свърже с пробива под централна гара, но на две нива!?

Отговори
0 1
И КОЙ ще го осъществи? Споменатите имена ще са затворници през 2024г..

И КОЙ ще го осъществи? Споменатите имена ще са затворници през 2024г..

27.07.2021 | 13:30

Капан за лековерни наивници.

Отговори
9 2
Ай стига де

Ай стига де

27.07.2021 | 12:41

И ако ще ми тресе още повече кооперацията, защото и сега тресе като минават цистерните. Ще ви съ@я. Колективен иск ще има. Тези високоскпростни влакове нямат работа през града, нито пък цистерните, не сте забрави как за малко преди няколко месеца щеше да стане бум, чист късмет че не се случи нищо. Ам защото ще се (усвояват) пари .

Отговори
12 3
Стига с тези кръгови

Стига с тези кръгови

27.07.2021 | 12:40

Да сте чували за различни нива? Знаем кръговото на водната

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?