Следвайте ни

Контрольорите за електорното таксуване: Днес показваме, утре наказваме 

viber icon

Мъка - така един от шофьорите на автобус № 25 определи първия ден на електронното таксуване по тази линия. Мъжът обясни, че само за няколко часа е натрупал 15 минути закъснение от разписанието, защото пътниците  трудно се справят с купуването на билетите от автомат.

Екипът на "Марица" също се качи за няколко спирки на автобус № 25. На стъклата са разлепени бележки, че билетите се взимат от монетен апарат. В рейса от типа „щъркел“, автоматът е монтиран до кабината на шофьора. Пътниците се качват само от предната врата, защото само тя се отваря,  и трябва да се изчакват, докато другите си вадят билетчето. Това изнервя и пътниците, и шофьорите.

"Младите се справят бързо, възрастните се бавят", сподели пред репортерите контрольорът Силвия Найденова. Тя посрещаше с усмивка пътниците и търпеливо обясняваше, как да си купят билет.

Апаратите приемат само точни монети и не връщат ресто. Имат три опции за издаване на билет - еднократен за 1 лева,  билет с прикачване на друг автобус за 1,50 лева в рамките на един час и еднодневен с цена 4 лева. Натискаш само два бутона - например, за еднократен билет, след това потвърждаваш, пускаш левчето или монети и си получаваш превозния документ, подобен на касова бележка.

"Не бързайте да го късате, изчакайте да завърши с издаването, иначе няма да важи", предупреждава Силвия Найденова.  "Да бях си купила карта", въздиша възрастна дама.

 Контрольорите ще обучават пътниците временно, после пасажерите ще трябва да се справят сами и ще чуват познатото: Билети и карти за проверка.

Електронно таксуване ще се въвежда  и в автобусите по  линиите № 7 и 113 до една седмица.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Емо

11.02.2020 | 12:30

Ами ако нямам точни пари,и не мога да си купя билет какво правим????Кой измисли,купи и постави апарат който не връща ресто???Това нов начин ли е да пълним касите на градски транспорт???Това е поредната глупост на която сме подложени от страна на управляващите в общината.!!Спокойно хората които са глобени защото не са имали ,,точни,,пари за тъпия автомат за билети,ще заведат дело и ще осъдят гр.транспорт и общината.Аз на какво основание съм длъжен да имам точни пари??А ако имам банкнота от 100лв и реша да пътувам,автомата няма да я приеме защото не може,а пък ако я приеме няма да ми върне ресто!!!!!

Отговори
3 0

-10

11.02.2020 | 09:40

Електронно таксуване????? Аз чета за закупуване на билет от монетен апарат!

Отговори
2 0

20 милиона

10.02.2020 | 19:35

Защо това не се случи преди 4 години, когато системата вече беше платена и трябваше да работи? Кой подписа и плати за неработеще система? Няма ли прокуратура у нас?

Отговори
9 0

-10

11.02.2020 | 09:43

То и сега не се е случило. Монетния апарат не е електронно таксуване. Електронното такова седи безмълвно над монетния апарат и доколкото разбрах започват да ги демонтират.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?