Следвайте ни

Кои са гробокопачите на общинското здравеопазване

Състоянието на болниците и ДКЦ-тата е показателно за управленските умения на кмета и неговия екип

viber icon

Според член 136, ал. 1 от Конституцията на България Общината е основна клетка на местното самоуправление и функционира в две качества -  като административно-териториална единица и като юридическо лице.

Натоварена е от Конституцията и законите да извършва публични служби и публична власт. Общината като юридическо лице в публичното право има задачата в границите на общинското землище да се грижи и завежда всички местни публични служби, чието общо, организирано и непрекъсваемо задоволяване се налага заради съжителството в дадено селище. Възложените със закон (ЗМСМА, чл. 17, ал. 1) публични служби са: общинското имущество, общинските предприятия, общинските данъци и такси, общинските финанси, общинската администрация; устройството и развитието на територията на общината и на населените места в нея; образованието; здравеопазването; културата; благоустрояването и комуналните дейности; социалните услуги; опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси; поддържането и опазването на културни, архитектурни и исторически паметници; развитието на спорта, отдиха и туризма.

Както е видно от Конституцията и другите важни закони, гарантиращи съжителството в съответните населени места, Общината има изключително важна роля за осигуряването на нормална жизнена среда на своите граждани. Макар изредено едва на  седмо място в списъка с публичните служби, здравеопазването всъщност е една от най-важните дейности, определящи качеството на живот. То е едновременно част от градската икономика и най-важна социална дейност на Общината. Неговото състояние е показателно за уменията на местната власт и успеха на нейната управленска политика. 

Ако трябва да оценим последните два кметски мандата в Пловдив във връзка със състоянието на общинското здравеопазване, ще трябва да признаем, че управлението на Иван Тотев е тотален провал. 

Да, според Конституцията общинското здравеопазване е най-важният приоритет и административен ангажимент на всяка една община в България. Но не и за Община Пловдив. За да не бъдем голословни, нека се обърнем към данните от статистиката. Да, градът се развива и населението на Пловдив се множи, но за сметка на икономическите мигранти от населените места край града и от съседните области, а не заради естествения прираст. По отношение на демографската криза тенденцията за  Пловдив и областта е за отрицателен естествен прираст от минус 634 души на годишна база. Така родените през 2017-а са 3425, а починалите - 4059. Възрастовата структура на града и областта също се променя с тенденция на нарастване относителния дял на лицата над 65-годишна възраст. Населението на Пловдивска област през 1980 година е било 748 239, а през 2017-а е наброявало 669 796, като продължава да се топи.

Притеснителните демографски данни стават тревожни, когато към тях се добавят и тези за здравния статут на населението. През годините характеристиката на  регистрираните заболявания и заболеваемостта се променят към зле. Например - онкологичната заболеваемост в сравнение с 1971 година е нараснала пет пъти през 2018 г., като заболеваемостта е много над средната за страната.

Как отговори на тези здравно-демографски предизвикателства администрацията на Община Пловдив в последните 8 години? Никак, за съжаление. През последните два мандата Пловдив ликвидира една ключова болница като Белодробна и едно ДКЦ. Във фактически фалит отдавна е и "МБАЛ "Св. Мина", което поставя града пред опасността да остане само с една общинска болница. Диспансерите също съществуват по ръба на оцеляването. В същото време в града се роят и разрастват частните болници, което показва, че причината за кризата в общинското здравеопазване не е пазарна, а чисто управленска. На практика през последните 8 години общинските лечебни заведения се превърнаха в хранилки за политическия елит, управляващ Пловдив. 

Инженер, счетоводител и икономист оръжейник въртят здравеопазването

В чи​и ръце е поверено общинското здравеопазване в Пловдив? Вицето Розалин Петков, който провежда политиката на кмета Тотев в здравеопазването, е икономист с основен стаж в сопотската оръжейница. Според хора от бранша главният кадровик в общинските лечебни заведения е руса дама, счето​во​дител по образование. В състава на целия местен парламент има само един лекар, и то в напреднала възраст. Така гилдията под тепетата, известна с блестящи медицински специалисти и здравни мениджъри, е оставена далеч от проблемите на сектора. В същото време местната власт използва болниците, ДКЦ-тата и диспансерите единствено като хранилка за назначаване на съпартийци и роднини, показвайки тотална незаинтересованост по отношение състоянието и перспективите в развитието на общинските лечебни заведения.

За всичките години на двата мандата е съставена една-единствена балансова комисия, пред която се отчитат единствено и само финансовите резултати на лечебното заведение като търговски дружества. Но нито кметът на града, нито ресорният зам.-кмет, нито членовете на Комисията по здравеопазване към Общинския съвет се интересуват от състоянието в сектора, а именно:

1. Медицинските проблеми

Никой не следи за целесъобразността в диагностично-лечебните процеси, провеждани в общинските лечебни заведения.

2. Кадрите

Никой в Община Пловдив не знае каква е средната възраст на лекарите и медицинските специалисти по здравни грижи в общинските лечебни заведения. Кога и какви са последните назначения на млади лекари, медицински сестри и лаборанти. Какво е текучеството на кадри. Никой не полага грижи по отношение на квалификацията и стимулиране на младите кадри.

3. Модернизация на общинските заведения и техническа обезпеченост

Избраните управители на лечебни заведения и общинското ръководство на Пловдив проспаха най-активния период за усвояването на европейски средства за разработването на съответните проекти, които да гарантират модернизация на медицинската техника и подобряване на средата, в която се лекуват пациентите.

4. Мнението на експертите

В общината от години липсва дебат по проблемите на общинското здравеопазване, а  те не са един и два. По отношение на сектора кметът Тотев отдавна е като щрауса със заровената глава в пясъка. В същата поза е и неговият ресорен заместник. В резултат повечето общински лечебни заведения са със затихващи функция по отношение на пазара на медицински услуги, а в икономически план са на огромни загуби. Неслучайно в последния работен ден от мандата си като управител на МБАЛ“ Св. Пантелеймон“ (защо ли точно тогава?!) доц. Петко Недев изрази безпокойството си, че без спешна реформа и сериозна ангажираност от страна на Общинската администрация здравеопазването в града върви към катастрофа.

5. Здравният мениджмънт

Не на последно място, като причина за затихващите функции на общинското здравеопазване е слабият здравен мениджмънт. В последните 8-9 години конкурсите за управители се превърнаха в назначения. Вече не помним кога за последен път е имало „конкурс“ с повече от един участник, в който да има сблъсък на идеи и управленски програми. Първото условие да получиш подобно назначение е да си послушен и да не задаваш въпроси. Тоталната липса на инициативност е предимство, както и умението да изпълняваш безпрекословно всичко, което ти се нареди. И най-важното - да слушаш кадровика в пловдивското общинско здравеопазване, въпросната руса дама, която често стои от лявата страна на кмета Тотев по време на заседанията на Общинския съвет. 

 А ето ги и резултатите: 

1. В ДКЦ-тата се очертава траен спад на дейностите. 

Първични прегледи:  

ДКЦ 2016 г. 2018 г.

ДКЦ 1 29 012 28 046

ДКЦ 2 26 624 25 633

ДКЦ 5 27 318 26 295

ДКЦ „Изток“ 14 071 12 732

За всички 160 903 146 825

Общински болници:

Хоспитализации 2016-а  2018-а

МБАЛ „Св. Мина“ 6460 5664

МБАЛ „СВ. Пантелеймон“ 13 064 12 633

Случаят "КОЦ" 

Какво се случва във втората по големина онкологична болница в страната ​-КОЦ „Пловдив“. От статистиката е видно нарастване на хоспитализацията на болни за химиотерапия на фона на изключителното увеличение на онкологичната заболеваемост в национален и световен мащаб. В същото време приемът на болни в гинекологично и хирургично отделени​е е намалял от 3016 през 2016 година на 2688 хоспитализации през 2018 година. Заслугата за това е на Община Пловдив и лично на кмета Иван Тотев, който смени четирима управители за четири години и забърка КОЦ „Пловдив“ в грандиозни скандали, съдебни дела и съмнителни обществени поръчки.

А най-трагичното е, че отношението на Община Пловдив към тежко и терминално болните е пренебрежително.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Гражданин

19.08.2019 | 08:57

Абсолютно се присъединявам към мнението на Адвоката. Изобщо с демонстрираното поведение от страна на Премиера и дългото му мълчание- не помогна на никого. Дано следващия кмет съумее да запази Общинското здравеопазване. Това е положението. Не че Славчо е с нещо различен. Но и на Тотев не му беше безметежно. Мисля, че от вътре го провалиха. Но пък този велик спортист- номад м/у политическите партии? Голямо шоу ще да е.

Отговори
0 0

Адвокат

17.08.2019 | 15:08

Това е поредната ругателствена статия от човек, влязъл вътре в киреча, който е натиснат да охули кмета, Общината и града. Е успял е и си е заслужил днешното помилване, но за утрешното пак ще трябва да пише! Проблемите в Общинското здравеопазване са абсолютно в цялата страна и са основно нормативни. В тях основно се тълпят неосигурените, тъй като в частните болници ги гонят. Ако ги изгонят и от Общинските, същите малоумници, които сега крещят, като изоглавени защо имат дългове болниците, ще крещят обратното, защо не ги приемате тия хора вие искате да избиете народа! На простаци на каквито случи града не може да им се угоди. Те са нагли и крадливи и псуват наред като каруцари.

Отговори
0 1

лечител с диплома

09.08.2019 | 13:17

Боже, боже. Ако дойде автора на власт- с дипломите към София. С това "познаване " на здравеопазването в Пловдив- ще сътворим чудеса!

Отговори
1 2

лекар

09.08.2019 | 09:54

А автора на статията ? Къде работи сега, като е толкова ценен?! Не беше ли сред любимците, които никой не е тормозил или "отхранвал". Вероятно стоейки в частния Сектор иска да се върне в "Загробения" общински?! Не Ви прави чест. Реваншизма е лоша работа. А пък точно тези трима хора да ги обиждате по този начин- Възмутително е. Къде бяхте, когато нападаха КОЦ- а? Защо не защитихте ЛЗ, което ръководехте? Тези хора се изправиха до колектива и помагаха? Че унищожиха името на д- р Маслев и ред други изтъкнати специалисти? Че се опитаха да ликвидират точно това ЛЗ, за да заработи друго? Благодарение на изброените трима общинското здравеопазване се съхрани! И те се погрижиха активно за това. Съжалявам, че Ви познавам д- р К. Благодарим Ви и на тримата г- н Петков. А за Първа градска- наливане на пари в каца без дъно. Това е лично мнение.

Отговори
3 2

Певтрова

09.08.2019 | 02:32

Браво г-н Петков, бпаво и на г- жа Стоянова. Възпитанието ли Ви попречи да разкарате хората останали от стария кмет?! Та те Ви бойкотират, провалят политики, мишкуват и кроят интриги. Разкарайте ги бързо и ефективно. Те Всичсъо знат, най "компетинтни" са и сега чакат Месията. Ама няма да дойде Горе главите. Достойни сте и ние сме с Вас.

Отговори
2 3

Хихо,

09.08.2019 | 02:26

Пак ще пиша . Възмутен съм от номада Калинов. В коя партия и сега? Той ли е новия "месия" в знравеопазването. Опазил ни Господ. До утре пак.

Отговори
2 3

Хихо

09.08.2019 | 02:24

Браво и на русата до г-н Петков, но мишките около нея й играят лоши номера. Соботират. Говорят неверности. Клюкарят. Разкарайте ги , г-н Петков. Това са кадри от Славчоно време, а той нищо добро не стори. Че и нахален. Отново...и отново втори. Дано Б.Б. посочи Тотев.

Отговори
1 4

Пловдивчанин

08.08.2019 | 22:52

Най запазеното и добре функциониращо общинско здравеопазване е това в Пловдив. И то именно от управлението по времето на Тотев. Я Първа гр.б-цй отдавна трябваше да бъде решена, а не само да се наливат излишни средства. Пловдив нарастна откъм население и добре, че успяха да съхранят общинските здр.заведения. Браво.

Отговори
3 6

Запознат

08.08.2019 | 13:58

Главният кадровик - Русата Фидоска! Но идва и нейното време...

Отговори
6 3

истината

07.08.2019 | 13:58

Добро утро.Сега ли разбрахте,че Тотев е крадец,некадьрник и мошеник.Най-голямото посмешище в историята на Пловдив.

Отговори
17 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?