Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров: Без проект за Бетонния мост няма разрешение за пробив под гарата

viber icon

НКЖИ трябва да представи проект за Бетонния мост и едва тогава Община Пловдив ще даде съгласието си за изграждане на пробива под Централна гара. Това е становището на кмета Здравко Димитров и неговия екип. 

Все още не е ясно кога ще бъде даден старт на подлеза под гарата. В Община Пловдив чакат от НКЖИ да внесат технически проект на съоръжението между бул. „Васил Априлов” и „Македония”. До този момент от Националната компания са представени концепция и чертежи, обясни  зам.-кметът Пламен Райчев. 

Здравко Димитров е категоричен, че без твърди гаранции от НКЖИ за Бетонния мост Общината няма как да даде картбланш за пробива под гарата. Екипът на кмета и ръководството на НИКЖИ бяха се разбрали още миналата година, че компанията ще представи технически проект за пътно-комуникационно съоръжение вместо Бетонния мост, който ще бъде съборен, след като се изгради пробивът. 

Община Пловдив ще кандидатства с проекта за основен ремонт на бул. „Марица-север” в следващия програмен период. Идеята се обмисля в момента, каза Райчев. Целта е павираният и тесен булевард да стане  като бул. „Марица-юг” в участъка  между Адата и Панаирния мост, който беше преобразен преди няколко години също с безвъзмездната помощ от ЕС. Според зам.-кмета  булевардът от северния бряг на Марица би могъл да се разшири частично, само на отделни места, но зелената площ покрай реката задължително да се ползва за отдих.

Предполага се, че реконструкцията на Кукленско шосе ще започне през лятото. Преди това обаче ще стартира ремонтът в северното платно на бул. „Христо Ботев” от гарата до Коматевския надлез.

Проекти за близо 100 млн. лева стартират до два месеца в Пловдив. До дни ще бъде избран изпълнител за смяна на ВиК на бул. "Дунав", а през май започва реконструкцията на Пречиствателна станция. И двата обекта са част от воден цикъл. По същия проект  в кв. "Захарна фабрика" на 90 процента с подменени ВиК тръби, остава да се изгради чугунен водопровод на ул. "Петър Шилев". Западно от моста на "Герджика" в района на ул. "Сава Муткуров" и хотел "Санкт Петербург" ремонтите са извършени на 60%, а около ул. "Карловска" - на 90 процента, твърди Пламен Райчев.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Славчо

Славчо

15.04.2021 | 11:36

Готов съм да се обзаложа с кмета, че няма да има нов Бетонен мост.

Отговори
3 1
Васил Лалов

Васил Лалов

15.04.2021 | 10:17

"Кмете", ако имаш съвест и държиш на града ни, следва незабавно да си подадеш оставката. На твое място ще седне някой, който може и иска Пловдив да просперира. С теб застоят е сигурен!

Отговори
10 3
Смотльото

Смотльото

15.04.2021 | 09:59

От Гурко 1 да вземе да запълни дупките по моста и да уволни незабавно шофьорчето чонов, че в целия град уличната маркировка я няма никаква. А 10000 му гепирастия да си размърда гз щото града ни потъва.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?