Следвайте ни

Кметът Здравко Димитров свиква съветниците заради цената на билетчето

viber icon

Кметът Здравко Димитров събира утре шефовете на групите в Общинския съвет, за да обсъдят дали да увеличат субсидиите за градския транспорт или да вдигнат цените на билетите и картите за ученици, студенти, пенсионери, инвалиди и майки с малки деца.   

Срещата е насрочена в сградата на градския парламент следобед и на нея ще присъстват зам.-кметовете Тодор Чонов и Илия Кирчев, а също така и всички останали съветници, които искат да се включат в дебата.  

Повод за дискусията е искането на собствениците на петте транспортни фирми, които возят пътници по 29 линии в Пловдив, Общината да спазва европейския регламент 1370 в частта финансиране. В него е казано, че

възложителят на транспортната услуга трябва да покрива разходите на изпълнителя,

като заплаща на километър пробег плюс пет процента печалба. Според превозвачите  за големите автобуси от бюджета трябва да им се превеждат 1,93 лева, а на практика те получават с 40-50 стотинки по-малко за всеки километър.  Това е причината за финансовата криза в  местния бранш, твърдят собствениците на фирмите.  

 Преди няколко дни Тодор Чонов заяви, че няма как да се приложи този механизъм, тъй като електронната система в градския транспорт не работи с пълен капацитет.  Както вчера стана ясно, Окръжна прокуратура образува досъдебно производство за прословутия злополучен проект по договора с испанската фирма "Индра". 

Според Илия Кирчев 

Общината трудно би могла да увеличи  годишната субсидия от 6 млн. лева,

защото заради извънредните мерки се събират по-малко приходи в бюджета. Кметът Здравко Димитров, верен на принципа си да не взима еднолични решения, реши да се допита до общинските съветници. 

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков (ГЕРБ) пък напомни, че билетчето от един лев е едно от най-евтините в страната, а цената не е увеличавана от 2013 г.  Преференциалните карти също не са пипани  от години и са 16 лева на месец. За сравнение, абонаментните карти са 50 лева. Разликата се покрива от бюджета, а превозвачите твърдят, че и те са принудени да извършват социални услуги, покривайки за своя сметка разходите. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Реалист

Реалист

02.09.2020 | 12:53

оправете тези скапани автобуси вкарайте някои свестни хубави стига с тези щъркели и тогава искайте вдигане на билета цената народа ще избяга от градския транспорт разберете го това ли целите и това видим откъде ще печелят тези превозвачи да си оправят рейсове от автопарка че бактън от тези щъркели на Петко и на човека Дошков не да гледа София Варна и другите градове да види първото какъв е транспортът и тогава да говори за повече пари

Отговори
5 0
Кирил

Кирил

02.09.2020 | 10:52

Как може да се искат такива цени за билетче и за карти?Трябва да се намали цената за билет и карта.Защото ако трима души чакащи на спирка и са в една посока си наемат такси то цената за пътуването им ще е по малка от колкото с автобус.При това такситата не ползват дотации от общината.Осмелявам се да го кажа това на управляващи завършили спортно училище а не математическа гимназия!

Отговори
8 0
питам

питам

02.09.2020 | 10:21

Защо карта за всички линии в София е 50 лева и карта за всички линии в Пловдив е също 50 лв? Определено там се пускат по-големи автобуси, разстоянията са по-големи и изминаваните километри са в пъти повече и разходите са по-големи ... а цената еднаква. Някак няма логика.

Отговори
6 0
Кирил

Кирил

02.09.2020 | 10:41

Има логика.И тя е че софиянци знаят какво искат и го постигат!

Отговори
3 0
Бъчи

Бъчи

02.09.2020 | 09:40

Алоо, вместо да им увеличавате цената на билета първо си съберете глобите по договорите за неизпълнение, които я момента са около един милион! На тези които са в нарушение повече от един месец съгласно договора му го прекретете, незабавно! Нали така постъпи вашият пловдивски лидер бившия кмет Тотев с Батаклиев и съсипа тролейбусния транспорт, който той искаше да възстанови след погрома оставен от Гърневски и Чомаков! Май ще излезе вярно, че не ви се е вързвал в схемите и не вие давал рушвети! Сега пак ли ще се оправдавате с обшественния интерес! Дадете ли още пари от бюджета ше бъде злоупотреба с власт и пари! А да използваш колективната безотговорност и да се да се скриеш зад решение на общинския съвет ще бъде гавра с пловдивчани!

Отговори
7 0
нагли наглеци

нагли наглеци

02.09.2020 | 09:36

Първо да се научават да спират на червено после да ламтят за пари!!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?