Следвайте ни

Кметът и шофьорите си стиснаха ръцете за КПП, решението взима Борисов (ОБЗОР)

viber icon

Полицаи с купчини листи в ръка на пътното платно и изнервени шофьори. Така изглеждат входовете и изходите на Пловдив в час пик след като беше въведен нов режим на преминаване през КПП-тата. Докато преди дни работещите трябваше само да покажат декларациите си на униформените, то сега органите на реда са задължени да ги събират. Затова кметът на Пловдив Здравко Димитров ще настоява пред премиера за връщане на стария контролен режим. До решението му се стигна след инспекция на контролно-пропускателните пунктове в града. 

Резултатите от проверката са повече от притеснителни за градоначалника – шофьорите висят четвърт час повече в тапи, а полицаите са поставени в риск от зараза с COVID-19. „Около 25-30 минути се  чака на КПП-тата. Когато се показваха само документите, ставаше бързо. Сега документите се събират на ръка от органите на реда. Това обаче създава риск, защото листовете могат да са заразени. Ще обмислим дали да не се върне старото положение – само да се показват декларациите. Промените в пропусквателния режим трябва да дойдат от София. Ще се обадя на премиера, за да настоявам да се върне стария режим – само да се показват декларациите”, каза кметът Здравко Димитров. Притеснени за здравето си при размяната на декларациите са и шофьорите, затова и по-предпазливите бяха избрали да носят скиорски очила. 


Шефът на полицията старши комисар Йордан Рогачев поясни, че след въвеждането на новите изисквания времето за чакане се е увеличило средно с 15 минути. Само за 17 часа през входовете и изходите на града са преминали 40 000 автомобила. 

В случаите, в който пътуващите са забравили декларацията, която им позволява да стигнат до работните си места, такава им се предоставя от органите на реда. Те я попълват на място и продължават. Въпреки това и шофьорите са категорични, че новите декларации по-скоро пречат, отколкото да помагат. 


„Пълна глупост е преминаването по този начин. Имам 4 служебни автомобила. Само тази сутрин съм разпечатал 50 документа за всички фирмени коли за този маршрут. Ако се промени маршрутът заради катастрофа или по друга причина какво правят шофьорите като нямат документ“, каза пред „Марица“ Николай Стефанов, който е управител на Нигал Пловдив. Малцина от пътуващите пък смятат, че засиленият контрол е намалил безсмисленото пътуване. 


Рогачев подчерта, че полицаите, както и лекарите са на първа линия, затова благодари на градоначалника, че е предоставил химически тоалетни, чешми с дезинфектант, кошове за отпадъци, както и храна за служителите. Ядене се доставя на около 200 служители на реда на ден. 

Пловдивското формирование „Пловдив 112“ пък от сряда раздава чай на дежурните на 13-те пункта, разположени на входно-изходните артерии на града. „Полицатите са там по 12 часа, а времето е студено и затова решихме два пъти дневно да им носим топли напитки. От собствен опит знаем колко е трудно едно толкова дълго дежурство на открито“, обясни ръководителят на формированието  Георги Влайков.Снимки: Атанас Кънев

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

срамота е Каназирева да предаваш благодетеля си

срамота е Каназирева да предаваш благодетеля си

26.03.2020 | 19:34

Акъде се скри медийната звезда каназирката.Типично за нея предаде зикича да обира само той псувните.Нали бяха неразделни,като Пижо и Пенда.

Отговори
5 0
Тишо

Тишо

26.03.2020 | 19:30

Не лъжете по този безобразен начин.Макар, че Зико няма никаква вина за тази ситуация,масово го псуваха и му надуваха клаксоните. Бях свидетел на всичко това. Преди малко дадоха резила и по НОВА.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?