Следвайте ни

Кмет предлага платено паркиране в 3 зони на различни цени

Не е нормално да се плаща еднакво за престой на пъпа на града и в периферията на района

Нова организация на платеното паркиране в града с различна цена на отделните зони предлага кметът на "Централен" Георги Стаменов. Именно в района, който той управлява, проблемът с местата за колите е най-голям. Не е нормално да се плаща еднакво за престой на пъпа на града и в широкия център, смята Стаменов. Неговата идея е да има поне три тарифи. Мярката ще има както социален, така и екологичен ефект. Освен това ще намали и хаоса в трафика.  

"Подобна е практиката във всички големи градове в Европа. В някои от тях се плаща дори за преминаване през идеалния център. В Рим например цената за тази зона е 3 пъти по-висока от таксите за периферията", казва Стаменов. Той онагледява идеята със следния пример - в "Кършияка", "Южен" или в широкия център цената може да е левче за час, по бул. "Марица-юг" или в зоната зад Стария град - 2 лева, но ако човекът държи да спре на улица „Отец Паисий“ или зад Джумаята - тарифата може да стигне и 3 лева. Точните цифри са въпрос на анализ. "Според мен при такова райониране на зоната за паркиране приходната част няма да се промени значително. В същото време такава промяна ще намали натиска от автомобили в идеалния център, а хората ще могат да паркират по-евтино на няма и километър от Главната", казва Стаменов.

Според него е добре да се помисли и за ново устройство на зелената зона по примера на София. Според него това също би имало двоен ефект - първо, ще осигури места за паркиране на живеещите в съответните квартали, а освен това ще дава възможност срещу по-ниска сума човек да си остави регламентирано автомобила, а оттам да използва градския транспорт. 

 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?