Китайците от Хайнан инвестират в Летище Пловдив 79 млн. лв.

Консорциумът между китайската HNA Airport Group Co LTD и българската "Пловдив Еърпорт инвест" взима летище Пловдив на концесия за 35 години, научи „Марица“. Комисията към Министерството на транспорта вече е направила своя избор, а до дни се очаква официалното решението на Министерски съвет. 

Китайците от Хайнан и местните им партньори се състезаваха на финалната права срещу пловдивски консорциум, в който влизаха транспортният гигант ПИМК и Тракия икономическа зона, получил официална подкрепа от общината. При разглеждане на документите и инвестиционните намерения обаче експертите в министерството са преценили, че офертата на Хайнан е по-добра и гарантира развитието на аеропорта.

Представител на консорциума е Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В Пловдив Еърпорт инвест пък участват няколко експертни с опит в летищната и авиационна дейност.

„Хайнан Груп търси своето естествено развитие на европейските пазари. Тя разполага със значителни средства за инвестиции и влага пари там, където прецени, че има възможности за добър бизнес. Пловдив, и в частност летището, определено са такива най-вече със своето стратегическо разположение по Пътя на коприната и с възможността да се направи голям карго център за стокооборота между Китай и Европейския съюз. Градът има добре развита индустрия и инфраструктура, на негова територия са няколко университета, което не е маловажно с оглед на набирането на кадри“, коментира за „Марица“ Асен Василев.

Според офертата на китайците те ще инвестират в Пловдивския аеропорт 79 млн. лева. Освен развитие на карго терминалите, концесионерите планират да развият и гражданските полети, като най-вероятно ще опитат да осигурят и директни връзки с някои летища в Поднебесната империя. Откриването на подобни линии ще повлияе сериозно върху развитието на туризма в целия регион. Туристите от Азия ще имат бърз достъп както до историческите забележителности, така и за СПА курортите и планинските центрове Пампорово и Чепеларе, каза още Асен Василев. Той напомни, че HNA Group притежават шестия по големина туроператор, фокусиран върху промотиране на пътувания на китайски граждани в чужбина.

HNA Group e една от най-големите корпорации в световен мащаб, като миналата година влезе  в топ 100 Fortune Global Companies. HNA Group притежават общо активи на стойност 61 милиарда евро. Приходите им за 2016 година са 13 милиарда евро. Групата е започнала от авиационния бизнес и в момента притежава Hainan Airlines (четвъртата по големина аеролиния в Китай с флота от 700 самолета и обслужваща над 120 дестинации); летищния оператор Swissport;  една от най-големите логистични компании в Китай; един от големите собственици на хотели в Китай и е притежател на 30% от веригата Hilton Hotels;10 % от Deutsche Bank. Оперира 16 летища с приходи от летищни операции от 800 милиона евро.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?