49

КАТ-Пловдив вече поставя новите табели за електромобилите

И в КАТ-Пловдив вече поставят от новите табели за електрически коли. Това съобщи за "Марица" шефът на сектор "Пътна полиция" в града под тепетата гл. инсп. Йордан Милушев. По думите му, новите отличителни табели са налични в Пловдив от 7 декември, като до момента служителите са поставили от тях на 15 електрически возила. 

Цифрите на новите регистрационни номера са изписани в зелено. Те притежават задължителните реквизити – знамето на ЕС и съкращението BG. При табелите на автомобилите има 8 знака. Първите два не представляват буквено съкращение на областен град, както при другите коли, а са ЕА (електрически автомобил), 4-цифрен номер и още два буквени знака. Това означава, че номерът няма да подсказва от коя област е возилото. При ел. мотоциклетите пък общият брой на всички символи е с 1 по-малко. Те започват със съкращението ЕМ (електрически мотоциклет/мотопед), 4-цифрен номер и буква.

Собствениците, които вече притежават електрически автомобили, могат да продължат да ги карат със старите, бели номера, като при желание могат и да ги сменят с нови. Досега зелените табели на електромобилите са въведени в над 10 страни по света.

"Новите номера се издават единствено на електромобили и не включват хибридните автомобили", подчерта гл. инсп. Йордан Милушев. 

Припомняме, че собствениците на електромобили имат възможност да се възползват от безплатно паркиране в "Синя зона".  За да се случи това обаче, трябва да притежават специален винетен стикер. За да се сдобият с него, шофьорите на електрически коли трябва да приготвят големия талон, който гарантира, че возилото е с чист електрически двигател, а не хибрид, както и доказателство за платена застраховка "Гражданска отговорност", обясни пред "Марица" Ненко Калакунов, шеф на ОП "Паркиране и репатриране". Стикерът се издава от самото предприятие и се слага на предното стъкло. Така служителите виждат, че става въпрос за електрическа кола и че може да паркира напълно безплатно. 

"Ние уважаваме стикерите на Община София и на всички други общини", подчерта Калакунов. 


В Пловдив и в близост до града има над 30 безплатни зарядни станции за електромобили и 3 платени на EVN. Станциите са стратегически разположени до бизнес офиси, хотели и големи търговски центрове. Повечето зарядните станции имат минимум две точки на зареждане, което осигурява непрекъснато разположение и достъп. Такива станции има в моловете, Via Park, при "Метро" и SPS в "Тракия" и други. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Ганьо

Ганьо

20.12.2022 | 21:25

БМВ електромобил е все едно Памела Андерсън с мъжки атрибути

Отговори
6 2
ГАПВАНЪ

ГАПВАНЪ

20.12.2022 | 21:07

При този недостиг на електроенергия в цял свят, това е като поговорката "На гол тулум чифте пищови". Една богата и пребогата Швейцария готви забрана за електровозилата, поради очертаващия се дефицит на електроенергия. Германия обмисля подобни стъпки. А в световен план добиваната електроенергия е едва 12% от необходимата за що-годе нормален живот на хората. И след като не правят нищо сериозно за увеличаването на производството на електроенергия, щото "зеленикаквите" простотии са далече от истината, остава ОНИЯ да се готвят за решително редуциране на излишното население на планетата. Поне наполовина, и то на първо време. По-нататък повече.

Отговори
6 2
Майна

Майна

20.12.2022 | 19:39

ЕС = обезличаване.

Отговори
5 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?