Камионите на Мегз подлудиха Шекера

Подложени сме на постоянен терор от тировете и ще блокираме ул. "Дилянка", твърдят местните

Жителите на ул. „Дилянка“ в пловдивската Шекер махала са подложени на постоянен терор от преминаващите по улицата тежки камиони. Те се притесняват за живота не децата си, които често играят на пътя. Разтревожените граждани подадоха сигнал до редакцията на „Марица“ с молба за помощ. Те поискаха да се намери алтернативен маршрут за тежките превозни средства.

На улица „Дилянка“ са разположени базите на двете фирми на бизнесмена Румен Рончев -  "Ню Транс Груп" и "Розова долина Екс", които разполагат с над 100 камиона. В дружествата участие има и модната дизайнерка Миглена Каканашева - Мегз. Според местните именно техните тирове най-често люлеят махалата.

С наш репортер се свърза Шабан Гебов, който от години живее в квартала и работи като медиатор в близкото училище. Той разказа, че проблемът е сериозен, тъй като тротоарите са много тесни, а върху тях постоянно има паркирани коли. Така местните жители са принудени да вървят по паважа.

„Няма към кого да се обърнем вече. Видяхме се в чудо. Трафикът е голям и ще стане беля. Не трябва да става инцидент, за да се вземат мерки. Улицата ни заприлича на товарна магистрала. Децата вървят оттук за училище. Понякога идват камиони и от двете страни и трябва да се разминават“, оплака се Гебов.

Жителите на махалата събрали подписка, в която участват над 70 души. Тя била представена пред администрацията на район „Северен“, а оттам била препратена в ОП „Организация и контрол по транспорта“. От общинското предприятие обаче отхвърлили исканията на гражданите. Сега хората се чувстват в безизходица. 

Репортерска проверка на „Марица“ показа, че на улица „Дилянка“ камионите минават по-често от автобусите на градския транспорт. Само за 20 минути по паважа преминаха 7 товарни автомобила.    

„По половин час чакаме, за да пресечем от другата страна. А тези деца как ще минат през зимата, се чудя. Как да стане тази работа. Всичките ни къщи се напукаха. Онзи ден едно мъничко дете тичаше по улицата, беше на косъм да го премаже тир. Не ни уважават исканията. Като има гласуване, ни търсят и сме им като бонбони, а сега са ни оставили на произвола“, коментира 56-годишната Надя Алексиева, която има трима синове и шест внучета.

Жителите на квартала заплашват, че ако скоро не се намери решение на проблема, ще преминат към активни действия и дори ще започнат да блокират ул. „Дилянка“, по която минава целият трафик от камиони. 

От администрацията на район „Северен“ заявиха за „Марица“, че са наясно с проблема и взимат страната на гражданите. Решението обаче било на транспортното общинско предприятие и КАТ, които са отхвърлили исканията на ромите.

От ОП „Организация и контрол по транспорта“ поясниха, че промени няма как да бъдат направени, тъй като генералният план за организацията на движението не забранява преминаването на камиони по ул. „Дилянка“. Освен това там имало регистрирани много фирми, които щели да останат блокирани, ако бъде въведена подобна забрана. Освен това по булевард „България“ било забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона, което пращало целия трафик по бул. „Дунав“ и ул. "Дилянка". 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Orhan

Orhan

07.08.2019 | 09:30

Neka dagi mahat tiq izmamnici New trans 100 kamiona kade sto kamiona onq krokodil megz gi razprodade samo troahki imat tiq izmamnici bqgaite daleche ot tazi firma

Отговори
5 5
Ани

Ани

07.08.2019 | 09:22

Децата трябва да ходят на детска градина и на училище, а след това ако искат да си играят на детската площадка. Циганите първи ще изреват ,че не си гледат децата и ще им ги вземат в приемни семейства. Прословутата ул. "Дилянка" не е пешеходна зона и има обособено място за пешеходци. Има община и да провери колко са незаконните къщи и колко за завзели от тротоара и тогава да имат претенций. Да не коментирам, че ако си плащат тока и водата , не означава че къщата е построена законно и си плащат данък сгради и данък смет . Да не коментирам колко работят и плащат данък от заплата си както белите хора.

Отговори
19 3
Манго

Манго

07.08.2019 | 09:13

Прости роми. Този път да не ви е бащиния? Хората пащат данъци, за разлика от вас и ще минават от където си искат. Това е обществен път, не частен цигански.

Отговори
21 2
Дух

Дух

07.08.2019 | 07:56

Целият квартал е незаконен, и трябва да бъде изринат до основи. Тротоарите са тесни защото са застроени от незаконни постройки, а върху останалата част от тях са разположени масички, сергийки, каруци, перат се килими и т.н. Точно там, незаконна циганска къща беше с обхванала и уличния стълб разположен на тротоара. Цялото туземно население седи и се движи по уличното платно и е предпоставка за произшествие което за което ще изкарат виновен шофьора. Препоръчвам преди сриването на незаконните постройки да се извърши и предварителна дезинфекция с напалм.

Отговори
31 3
кака Мара чистачката

кака Мара чистачката

07.08.2019 | 07:49

Аз като почна да мия пода с мапата - първо слагам предупредителни знаци някой да не се подхлъзне и да не си счупи крак и започвам направо, а не пръскам с дезодоранти пода против кърлежи.

Отговори
10 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?