Следвайте ни

Житие и страдание грешного Ивана

Никой не е предполагал, че дългокосият рокаджия от Автото ще кметува два мандата с подкрепата на Цветан Цветанов

Със сигурност, когато  запаленият рокаджия Иван Тотев е завършил  Автото (Техникум по транспорт „Гоце Делчев"), никой не е  предполагал, че момчето с дълги черни коси  ще стане кмет на Пловдив. А когато през 2007-а  32-годишният мъж спечели изборите в "Източен", малцина  можеха да прогнозират, че ще изкара на върха на местната политика цели 12 години. 

Тотев вади късмет да управлява район "Източен", а след това и Пловдив благодарение на членството си в ГЕРБ. В партията  бил поканен от един от учредителите <210> - Йордан Кюмюрджиев, бивш шеф на Областната дирекция на МВР. През 2007 г. младият кадър на младата партия печели мажоритарните избори за кмет на "Източен".  Преди да се качи на първото стъпало в йерархията, инженерът - магистър по  компютърни системи и технологии с диплома от Техническия  университет, работи  във фамилния хотел "Империал" - скромен  наглед по онова време.


През същата 2007 г.  Йордан Кюмюрджиев оглавява местната организация на ГЕРБ и е  избран за председател на Общинския съвет. 


Десет месеца по-късно в управленския дует  ВМРО - ГЕРБ настъпва обрат. Коалицията, сформирана около кмета Славчо Атанасов, се разпада.  Кюмюрджиев е свален от председателския пост в градския парламент и скоро си подава оставка и от партийния пост в ГЕРБ - Пловдив. 

И така Иван Тотев поема кормилото на партията под тепетата. 


След като ГЕРБ печели първите си избори в държавата, момчето от Автото и компютърен специалист става за кратко депутат, а от 12 август 2009 до октомври 2011 г. управлява Пловдивска област. Води яростна  битка срещу кмета Славчо Атанасов като основен противник на ГЕРБ, под претекст че е  вкарал БСП в управлението. Гордее се, че по негова инициатива е създаден Фонд за развитие на Летище Пловдив, от който самият той впоследствие се отказва.  

Запознати разказват, че още с първите си крачки във властта  Иван Тотев завързва тясна дружба с втория човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Партийното строителство и приятелство ги свързва през всичките години. Цветанов полага максимум усилия, за да го наложи като перспективен млад кадър.

 През есента на 2011 г. Тотев е избран за кмет на Пловдив в надпреварата със Славчо Атанасов.  На пл. "Стефан Стамболов" 1 влиза зареден с енергия да покори света. Втурва се да асфалтира основните булеварди, след като правителството изсипва 23 млн. лева, договорени за софийския боклук от неговия предшественик. Само след една година новият асфалт на бул. "Шести септември" се продънва и се налага нов ремонт. На бул. "Цар Борис III Обединител" под новата настилка гърмят тръби. 

През 2015 г. Тотев отново е номиниран за кмет с горещата подкрепа на Цветанов. Венецът от тръни обаче вече е оставил следи по челото му, макар и невидими. В ГЕРБ все по-усилено се говори, че Бойко Борисов се отнася към пловдивския градоначалник, меко казано, скептично. В предизборните месеци премиерът намира повод да не се отзове на поканата за откриването на Пеещите фонтани, а след това - и на Колодрума, финансиран от държавата. В града се коментира, че 50-те милиона лева (а може би 60?) са похарчени за спортната зала нецелесъобразно. Тотев отрича за злоупотреби, но е факт, че фирма "Главболгарстрой", наета за строителство на спортната зала, е финансирала с авансово плащане и новия имот на кметската фамилия. 

Факт е, че и повечето време Колодрума си стои като мавзолей.

През 2015 г. малко преди изборите запитан дали подкрепя Тотев за втори мандат и защо е допуснал Здравко Димитров да се яви като алтернативен кандидат, Бойко Борисов отсича: "Решението за Иван Тотев е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а Здравко Димитров ми е приятел". 

Тотев е лансиран от Цветан Цветанов. На изборите е на косъм от загуба. Печели балотажа едва с 1400 гласа пред Славчо Атанасов. Покрусен е. Негови опоненти посочват, че една от причините за този слаб резултат е надменността.  За четирите години на кметския пост се е откъснал от хората. Няма диалог с гилдиите на архитекти, инженери, творци, с бизнеса.  Взима еднолични решения в тесен и по-скоро в приятелски кръг. Не държи на думата си.

Вторият мандат на Тотев е белязан със скандалите около зоопарка, които едва не го лишиха от кметския стол. Делото в спецпрокуратурата и досега не е приключило. Прокуратурата проверява и "златното" откриване на Европейска столица на културата с кула и фойерверки за 2 млн. лева. Гневът на Бойко Борисов към Тотев е предизвикан и от закъснелите с една година инфраструктурни проекти за Културна столица, за които държавата осигури предварително 20 млн. лева.  Посрещнахме туристи на разкопан и прашен централен площад. А и самите туристи са далеч под три милиона, каквито планове чертаеше кметът. 

И така, на една от тазгодишните сесии Иван Тотев си седи на трибуната в Общинския съвет и докато рови в телефона за новини, изведнъж пребледнява и се хваща за глава. Новините за него никак не са радостни - Бойко Борисов шкартира Цветан Цветанов от всички властови постове в държавата. В пловдивските редици на ГЕРБ настъпва паника. Знаят, че вече няма кой да закриля като орлица градоначалника, подир когото мнозина се прехранват на общинските служби, а и не само там. За някои парчетата от баницата далеч не са  постни. 


Безспорно през осемте години в Пловдив настъпи промяна. Създадени са артквартал "Капана", продължението на Главната, асфалтирани са основни улици, обновена е Цар-Симеонова градина с Пеещите фонтани,  възстановена е Малката базилика и са реставрирани античните мозайки на Голямата базилика.

Но е твърде дълъг списъкът на обещаните и неизпълнени проекти. 


Видима промяна обаче е настъпила в стандарта на кметската фамилия, което също прави силно впечатление дори на онези пловдивчани, които са далеч от политиката. Хотел "Империал" се разрасна и се превърна в един от най-популярните и престижни в града. До него през годините на кметуването беше вдигната представителна бизнес сграда. Иван Тотев се сдоби с хубава къща на ул. "Богомил", а неговият брат - с атрактивната земя на мястото на бирената фабрика "Каменица", където в момента строи жилищен квартал. 

Така че поддръжниците му да не го мислят, Иван Тотев ще е добре! Дори и повече да не е кмет! 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?