Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Спецпрокуратурата привиква общинари за парите на градския транспорт в Пловдив

viber icon

Специализираната прокуратура  - София привиква бивши пловдивски общинари  да дадат обяснения за изплащането на компенсациите в градския транспорт за стария период - от 2007 до 2013 г.  Призовките са връчени вчера.

Сред призованите в качеството на свидетели  са председателят на Общинския съвет Александър Държиков, който от 2011 г. до 2015 г.  беше зам.-кмет по транспорт, бившите зам.-кметове  Розалин Петков /в същия мандат/, и  Александър Константинов /2008 - 2011 г./, бившите директори на правната  дирекция в Община Пловдив Савина Петкова, която по-късно беше председател на градския парламент,  и Илиян Иванов, юристът  Георги Стоилов, а също така и други.    Кметове в този период бяха Славчо Атанасов /от 2007 до 2011 г./ и Иван Тотев от 2011 до 2019 г.

Призовките са изпратени във връзка с досъдебно производство по преписка № 110 от 2020 г.  за организирана престъпна група с цел отнемане на бизнес.

Жалбата е подадена от мажоритарния собственик на приватизираната фирма "Градски транспорт - Пловдив" АД Ангел Батаклиев. Той  счита, че незаконно е бил лишен от компенсации, които се плащат от бюджета, и това е една от  причините  за тежкото финансово състояние на фирмата, довело до спиране на дейността.

Ангел Батаклиев

"Спокоен съм, защото компенсациите са изплащани съгласно механизма, утвърден с нормативни документи, ще обясня в прокуратурата всичко, което  си спомням, за да бъда полезен", коментира Александър Държиков.

Александър Държиков

"Не знам, доколко ще им бъдем полезни, защото аз бях директор на правна дирекция до ноември 2011 г. и цялата документация по методиката на разплащането, както и отчетите на фирмите се съхраняват в общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта. Но  ще дам обяснения за всичко, което си спомням", каза Савина Петкова.

Савина Петкова

Те трябва да се явят в спецпрокуратурата  на 27 октомври.

Александър Константинов е след операция и няма как да се предвижи до София. Недоумява как е възможно да се говори за организирана престъпна група с цел отнемане на бизнес при положение, че по онова време "Градски транспорт" не изпълняваше курсовете , затова договорът  беше прекратен.

Александър Константинов

Ангел Батаклиев беше общински съветник от БСП от 2007 до 2011 г.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Реалист

Реалист

21.10.2020 | 19:09

Стига с тоя Батаклиев цялата касае забъркаха чомаков и Тотев най-вече Тотев чомаков започна със Славов който човек е протеже на дошков а Тотев е довърши който е протеже на Петко Ангелов където го набутаха между превозвачите Тотев ако не беше никой нямаше да знае за Петко Ангелов най-вече и за човека който се появи от някое село не знам си откъде харманлийско ли хасковско ли е какво е там пак по времето на Славов объркаха е тази каша и Пловдив остана с най шибания транспорт и някои другари видяха че Батаклиев ще свърши работа и го ликвидираха не си мислете че Батаклиев е за забатачил градски транспорт градски транспорт от времето на гърневски оттам тръгна цялата работа но много хора не го знаят това почнаха умишлено да унищожават фирмата продадохаяи Батаклиев щеше да свърши работа но обаче на някои хора им станал неудобен най-вече на Тотев защото Батаклиев само иска ли пари под масата да дава но той не е давал и затова почнаха да го осъдят за какво ли не и видяха че нищо не може да му вземат и Тотев реши да скъса договора на Батаклиев относно тролеите и ги ликвидира и то е еднолично просто реши ей така замахна с ръка и скъса договора Батаклиев искал да разговаря с него относно тролеите но Тотев не е пожелал иму отрязах квитанциите защото му стана неудобензащото неговия неговото протеже Чолаков и Петко Ангелов няма да могат да работят точно е заради това почнаха да забатачват градски транспорт и то умишлено

Отговори
3 2
Абе Пеевска

Абе Пеевска

21.10.2020 | 18:18

Пардон Йеремиева, кога наркоман Тотев? Или не ти е удобно?

Отговори
4 2
пак избирателно

пак избирателно

21.10.2020 | 15:18

А Тотев кога ще поканят? Той ликвидира тролейбусния транспорт на града и отговаря за проваления транспортен проект за 44 милиона лева....

Отговори
9 3
ДЕПУТАцКИ  ИМУНИТЕТ  за мамин инДжинеринг ИМПЕРИАЛист

ДЕПУТАцКИ ИМУНИТЕТ за мамин инДжинеринг ИМПЕРИАЛист

21.10.2020 | 18:13

Още малко време остава да се офлянкват "специЯлните" до изборите, когато г-н инДж. Иб. ТОТЕВ ша ни бъде пробутан за ДЕПУТАТин, защитен с 4-годишен ИМУНИТЕТ (кис-кис)

Отговори
4 2
Малина

Малина

21.10.2020 | 15:18

Не знам как да го обясня но93пътуващо,до Радиново объркването е голямо защо събота и неделя не пътува защо въобще го пуснаха седмицаата не е от понеделник до петък

Отговори
1 2
Защо?

Защо?

21.10.2020 | 13:12

Много ми е интересно, този всезнайко не безизвестния АЛ.КОС., как знае че тогава някой не е изпълнявал някакви курсове и му прекратили договора пък не знае, че сега също има фирми които не изпълняват и са санкционирани но на тях договорите не са прекратени!

Отговори
6 2
Нещо ми мирише!

Нещо ми мирише!

21.10.2020 | 11:10

Чак да не повярваш,че това се случва!А това ,че унищожиха фирмата умишлено и нарочеха Батаклиев за да нямат конкуренция сегашните превозвачи в Пловдив го знаеха и децата сега слава богу са го разбрали и прокуратурата!

Отговори
8 3
Да ама не!

Да ама не!

21.10.2020 | 15:54

Прав си човече, миризмата вече е стигнала до София! Сега може пред изборно някой да го хвърлят курбан за да се каже на хората, че няма недосегаеми!А иначе ние си го знаем, кой е неговото име е Ииваан! "Кучи син, ама наш куче син!

Отговори
4 1
Дано!

Дано!

21.10.2020 | 10:54

Даа, най - накрая някой да потърси отговорност на ИТ и компания, за умишленото унищижаване на Градски транспорт и в частност на тролеите в Пловдив! Тези лица, които се оправдават сега май им личи, че са с гузна съвест! Крайно време беше истината да се разбере и виновните да бъдат наказани!

Отговори
10 4
Петко

Петко

21.10.2020 | 10:20

Батаклиев е чудо на природата. Напълно отговаря на името си. Няма нещо до което да се докоснал и да не е забатачено.

Отговори
16 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?