Следвайте ни

17 екипа в битка за проектирането на Околовръстното на Пловдив

Отчуждават имотите, които попадат в обсега на новото шосе, след като се разпишат границите на трасето

viber icon

До края на юни се очаква да приключи процедурата за избор на изпълнител за изработване на технически проект на Околовръстния път на Пловдив. Обществената поръчка за изработване на технически проект и ПУП - Парцерален план за разширение на трасето с обща дължина 18,7 км бе обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ през октомври 2019 г. То включва участъка от второкласния път Пловдив - Асеновград на територията на гр. Пловдив и отсечката от пътя III-805 в участъка от връзката му с първокласния път Пазарджик - Пловдив в посока п. в. „Царацово“ на АМ „Тракия“. Срокът за изработване на техническия проект е 120 дни за обособена позиция 1, 90 дни - за обособена позиция 2, и 150 дни за третата обособена позиция, като включва само времето за извършване на проектно-проучвателни работи. Когато станат готови проектите, трябва да се пристъпи към отчуждителни процедури. Докато траят отчуждителните процедури, ще стартира избор на строител, уточняват от МРРБ. 

За трите обособени позиции са подадени общо 17 оферти. Те са отворени на 10 декември 2019 г. До март тази година комисията е проверила документите на участниците, разгледани са офертите им и са проверени техническите предложения. Заради въведеното извънредно положение в страната насроченото на 18 март заседание за отваряне на ценовите предложения на допуснатите участници бе отложено за 15 април.

Околовръстният път на Пловдив е от съществено значение за района и е важен за развитието на индустриалната зона и връзката <210> с града. Проектът предвижда промяна в габарита на пътя, изграждане на локални платна за осигуряване на достъп до търговски, крайпътни и други обекти, разположени в близост до съществуващия път", посочват от АПИ. Околовръстното трасе включва участък от път ІІ-86 Пловдив - Асеновград като началото е при отделянето му от път І-8 Пазарджик - Пловдив, а краят е при новоизграждащото се кръгово кръстовище между път ІІ-56 Брезово - Пловдив и път ІІ-86. Отделно от това се проектира и път ІІІ-805 п. в. Царацово - Съединение, който също се отделя от път І-8 Пазарджик - Пловдив в северна посока към АМ „Тракия“. Двата пътя ІІІ-805 и път ІІ-86 оформят западен околовръстен път на гр. Пловдив. Чрез него се осъществява една от връзките към гр. Пловдив, а от друга осъществява връзката на АМ „Тракия“ с област Смолян.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?