Следвайте ни

"Иван Вазов" без автомобили? Пловдивчани ще решат

Гоним Москва в спора за най-дълга пешеходна зона

viber icon

Главният архитект Димитър Ахрянов рестартира идеята на бившия кмет Иван Тотев улицата да стане само пешеходна в участъка от площад "Централен" до библиотеката

Бъдещето на емблематичната пловдивска улица "Иван Вазов" ще обсъждат представители на администрацията, граждани и специалисти по градоустройство утре. Дебатът започва от 19 часа на южните стълби на Народна библиотека “Иван Вазов”. Всички пловдивчани и експерти, които се вълнуват от съдбата на улицата, могат да се включат в общественото обсъждане.

Идеята улицата да бъде забранена за автомобили от площад "Централен" до кръстовището с ул. "Авксентий Велешки" не е от вчера. Тя бе лансирана от екипа на предишния кмет Иван Тотев. Първоначалният проект дори предвиждаше цялата "Иван Вазов" да стане пешеходна, като в посока Централна гара да прелее в Тютюневия град, замислен като втори артквартал по подобие на "Капана". Той обаче не срещна голяма подкрепа сред живеещите в квартала и градостроителите, а и не се намериха пари за реконструкцията. Сега, по инициатива на главния архитект Димитър Ахрянов, идеята отново е на дневен ред.    

Дали обаче пешеходният вариант е опция и за „Иван Вазов”

Улицата е  ключова за града. Още навремето, когато носи името "Стационна", тя свързва площад „Централен“ с железопътната гара. "Иван Вазов" на практика е първата модерна улица под тепетата, с големи габарити и широки тротоари. Тя е важна част от лъчевата улична композиция от гарата към града. Така я проектира арх. Йосиф Шнитер - авторът на първия регулационен план на Пловдив.

Днес улицата е с дължина 800 м и ширина 24 метра, включва платно за движение 2х6 м и тротоари 2х6 м. Дискусията утре трябва да изясни какво да е бъдещето на „Иван Вазов“. Вариантите са два - да се превърне в пешеходна зона  от площад „Централен” до ул. „Авксентий Велешки” или да се направи споделено преминаване на автомобили и пешеходци. За целта трябва

да се повдигне паважната настилка и да се направи на едно ниво за пешеходци и автомобили. 

Аргументите на поддръжниците на идеята са, че ако се отреже достъп​ът на автомобили от библиотеката към площад „Централен”, това няма да наруши по никакъв начин достъпа на живеещите и работещите в района - те могат да се придвижват по  вътрешните улици. В същото време "Иван Вазов" ще се превърне в естествено продължение на пешеходната зона от главната улица през площад „Централен”.

Според експерти в градското планиране обаче ​- с широкия си профил ​- и сега по ул. „Иван Вазов” има достатъчно място за придвижването на пешеходците. Тротоарите <210> са достатъчно широки - 2х6 м - тогава защо да правим само пешеходно платно, питат от гилдията на архитектите. „Особеност за Пловдив е, че градът не може да има метро и персоналният автомобилен транспорт е основен. Градският транспорт също не е алтернатива по „Иван Вазов”. Освен това възниква въпросът: ако ще се прави пешеходна част,  защо това ще е само донякъде, а не по цялата улица. Кои са реперите, които дефинират от къде до къде да има пешеходство, пита арх. Чавдар Тенев.

 

За Гинес, но не съвсем

През 2014 г. бившият кмет Иван Тотев се похвали, че Пловдив е подобрил рекорда за най-дълга пешеходна улица в света, след като вече има трасе от 1750 метра, забранено за автомобили. Това е разстоянието от Партийния дом до новотела. До този момент първото място в тази категория държеше столицата на Дания - Копенхаген, където има такъв участък за пешеходци с дължина 1500 метра. После се оказа, че Пловдив е далеч от рекорда на Москва, която след последната реконструкция в центъра разполага с пешеходна зона, дълга цели 4,5 км.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

намръщенЪ

намръщенЪ

06.10.2020 | 13:47

Защо да не се затвори в един времеви участък - например между 8 и 20ч.(зиме - до 18)

Отговори
0 0
Нали

Нали

06.10.2020 | 12:58

Много народ църка срещу Капана! Много бързо забравихте кочината, която беше! Благодарение на Тотев, Капана се превърна в притегателно мясно за пловдивчани и гостите на града! Говорил съм с чужденци, които идват специално да видят този възроден емблематичен квартал на Пловдив, и останали очаровани от атмосверата!

Отговори
5 0
Еколог

Еколог

06.10.2020 | 12:48

Добра идея.Но селджуците не моат я разберат.Къде ще си показват Голф-а и 3-ката?

Отговори
6 0
Червени фенери

Червени фенери

06.10.2020 | 10:12

Предлагам Иван Вазов да се обособи като зона с червени фенери. По такъв начин гостите на града първо ще минават през Капана, след което солидно почерпени ще се отправят по главната към Иван Вазов за да продължат със забавленията.

Отговори
4 6
Предложение

Предложение

06.10.2020 | 09:58

В града да имат право да се движат единствено открити парти бусове с мощни уредби и Ди Джей и сервиращи алкохол, който да подгряват и развеждат купонджийте по установените вече алкохолни дестинации като Капана, Бушидо, Планета и бъдещите дестинации като "Иван Вазов" и т.н.т. А може да спретнем и директна линия между Пловдив и Слънчев Бряг за обмен на културни събития.

Отговори
3 7
Предлагам!

Предлагам!

06.10.2020 | 09:34

Направете целия град една голяма пешеходна зона! А Околовръстното да стане голям паркинг с хубави, спретнати зелени джобове отстрани. И после - с велосипеди, по хубавите велоалеи - до Центъра! Идеално.

Отговори
6 0
купонджия

купонджия

06.10.2020 | 09:31

Всяка една Пешеходна зона неизбежно бива завземана от нощни заведения и превръщана в притегателно място за любителите на среднощните пиянски купони. Ами да вземем тогава да превърнем целия град в някакво жалко подобие на Слънчака, където пияните да се вихрят и търкалят директно по улиците.

Отговори
5 5
Алкохолик

Алкохолик

06.10.2020 | 09:16

Ако направят "Иван Вазов" пешеходна зона ще стане като в Капана - една голяма шумна и дива кръчма със среднощни пиянски и нарко оргии, където трудно можеш да минеш по улиците заради безразборно нахвърляните навсякъде маси и столове.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?