Следвайте ни

"Хвърковата чета" кърпи на пожар опасните дупки в Пловдив

viber icon

Специално звено да поеме част от аварийните ремонти по улиците и тротоарите. Тази идея се обсъжда в Община Пловдив. Целта е да не се спъваме с дни и седмици в едни и същи дупки, които могат да бъдат запълнени с по-малко средства и без да се чака външна строителна фирма.  

Преди години, когато кмет на Пловдив беше Славчо Атанасов, в „Жилфонд” беше сформиран подобен екип, който беше натоварен със задачата веднага да запълва опасните ями и да подрежда изкъртените павета и тротоарни плочки. Тъй наречената „хвърковата чета”  беше ликвидирана в следващия мандат от Иван Тотев. Неколцина работници от общинското предприятие „Жилфонд”  продължиха да извършват дребни строителни дейности, например ремонт в подлеза, но не и да се отзовават на спешни сигнали.   

Новото звено за бързо реагиране може да бъде създадено към „Чистота”, „Жилфонд” или Общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта”, потвърди за "Марица" кметът Здравко Димитров. Той  уточни, че основно с аварийните ремонти се занимават районните кметове и това ще си остане техен ангажимент. Но ще бъде от полза за града, ако, примерно, в почивните дни, когато фирмите, наети от районните кметства, не работят, групата на повикване с един валяк да направи авариен ремонт на уличната настилка, който не търпи отлагане.  

Строителните фирми изпълняват договори, възложени от районните кметства, и нямат толкова бързи реакции. Примерите са предостатъчно. От един месец капак на шахта на тротоара  на ул. „Димитър  Талев” е изкъртен, клати се, а нагоре стърчат ръждясали железа, но няма кой да го поправи.

Още една идея е напът да се реализира. Няколко бригади на Регионална дирекция по горите​-Пловдив ще помагат на Община Пловдив да се справи с дългогодишния проблем по окастрянето на клони на дървета. Здравко Димитров вече е провел два разговора по този въпрос  с ръководството на Горското. 

„В Общината и районните кметства се подават много молби за изрязване на изсъхнали дървета и подрязване на клони. Част от тези молби са отпреди една-две години. „Градини и паркове” не смогват да изпълнят всички заявки и затова предложих на РДГ - Пловдив, след като им свърши активният сезон, в късна есен или през зимата да изпратят няколко бригади, които за кратко време да се отзоват на всички сигнали на граждани”, обясни за „Марица” вчера Здравко Димитров. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?