Следвайте ни

Градските рейсове в час пик ще са през 10 минути, вечер - на половин час

Променят маршрута на № 7, ЖК "Южен" остава с един автобус към центъра

viber icon

Градските рейсове ще минават в пиковите часове през 10 минути.  За това увери вчера зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов след срещата с превозвачите. Както "Марица" писа,  темата на обсъждането е намаляване на разписанията, което означава, че рейсовете се намаляват с 12 процента. Сега по 29-те линии се движат  255 превозни средства, а с промяната ще се съкратят с 25-30, потвърди Чонов.

Според зам.-кмета  всички линии и пътникопотокът ще бъдат внимателно огледани, за да  не се препълват автобусите и да не се създава още по-голям риск при пътуване в градския транспорт. 

„Във времето, когато хората отиват на работа, а учениците на училище до към 9.30-10 часа сутринта, както и следобед след 16.30, автобусите ще се движат по разписание през 10 минути, в промеждутъка от 10 до 16 часа - през 15 минути“, обясни  Чонов. По думите му така пловдивчани и гостите на града ще продължават да разчитат на модерен и редовен градски транспорт.

Във вечерните часове градският транспорт ще минава  през половин час

Според утвърдените разписания най-дългият маршрут е 17 минути, но се налага пътниците да чакат  по половин час и повече, особено в по-късните часове на деня и в почивните дни.  С намаляване на автобусите интервалите ще се увеличат. 

Промени се предлагат и в маршрутите на автобусите № 7 и 16, свързани  с обслужване на  кварталите „Остромила“, „Беломорски“, където е необходимо да има по-добър градски транспорт, каза още зам.-кметът. 

Автобусите по линия № 7 няма да минават през  Централна гара и Тунела

като по този начин целият огромен ЖР "Южен", който продължава да се застроява с бесни темпове, остава само с една  пряка връзка - линия № 1. Идеята на администрацията е седмицата, която тръгва от Овощарския институт и  по ул. „Димитър Талев“, да завива на кръстовището с пощата надясно по бул. „Никола Вапцаров“, а не наляво, както сега. Оттам да продължи по  ул. „Пере Тошев“, по тясната павирана  "Даме Груев“,  където предстои  продължителен ремонт, и през  надлез „Родопи“ и кръстовището с Аграрния университет да завие по "Източен", откъдето да продължи по обичайния си маршрут. На връщане ще минава по същия път. 

Автобусите по линия № 16, чиято последна спирка е на бул. "Александър Стамболийски"  

ще се движат през "Остромила" до последната спирка на Овощарския институт

Оттам  ще тръгват по ул. "Димитър Талев", "Александър Стамболийски", "Стефан Стамболов", по бул. „Никола Вапцаров“ до Коматевския възел и Централна гара, оттам през бул. „Руски“ и по стария маршрут към кв. „Гагарин“.

През "Остромила" от известно време минава № 113, който много често се движи с много малко пътници, а често без нито един.  Живеещите в ЖР "Южен" пък отдавна се надяват, че общината най-после ще пусне повече автобуси, ако се съобразява с разрастването на комплекса. 

Промените са заложени още през 2015 г., когато са правени проучвания на градския транспорт, но тепърва ще се обсъждат в транспортната комисия на Община Пловдив, а след това и в местния парламент. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Алоу ДК, като няма рейс

Алоу ДК, като няма рейс

21.10.2020 | 20:54

Има таксита, може да закачите, някой засукан дядка..!

Отговори
0 0
десен

десен

21.10.2020 | 12:53

ОБЩИНАТА НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ, ГЛЕДА ДА УГАЖДА НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ И НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ГРАЖДАНИТЕ.НЕДОПУСТИМО Е ЮЖЕН ДА ОСТАНЕ С ЕДИН АВТОБУС, КОЙТО МИНАВА ПРЕЗ ЦЕНТЪРА. БЕЗСПОРНО Е НЕОБХОДИМО АКТУАЛИЗАЦИЯ НА СХЕМАТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ В ПЛОВДИВ, НО НЕ БИВА ДА СТАВА, БЕЗ ДА СЕ ВЗИМА ПРЕДВИД МНЕНИЕТО НА ПЛОВДИВЧАНИ. ПРЕВОЗВАЧИТЕ ИСКАТ ПО-ДЪЛГИ МАРШРУТИ, ЗАЩТО ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИИТЕ СИ НА БАЗА ИЗМИНАТИ КИЛОМЕТРИ. ДОБРЕ Е ТОВА ДА СТАВА НА РЕАЛНО СВЪРШЕНА РАБОТА- НА ПРЕВОЗЕНИ ПЪТНИЦИ.

Отговори
5 0
пешеходец

пешеходец

21.10.2020 | 10:46

След 20ч вечерта автобуси няма, а съботаи неделя още след 18. Шофьорите пушат вътре и гърми чалга

Отговори
4 1
Лилафка

Лилафка

21.10.2020 | 10:06

Имам трима сина и с рейсата ги прибирам от децката градина, затова се ми е птитеснено, за еденето, за превоза, мъжъ ма изостави, заради мечки да лови на Аляска, аха....!

Отговори
1 2
Срамота

Срамота

21.10.2020 | 08:20

Кое срамота все пак, да уточним, има и по срамни работи от градски транспорт, аз съм доволна от тях, никога не съм закъснявала където и да тръгна...!

Отговори
1 6
През деня

През деня

21.10.2020 | 08:12

Е то вярно с новите разписания а вечер рано, винаги са бързали за гаражите..!

Отговори
3 1
К.И

К.И

21.10.2020 | 08:05

С този си маршрут 7-та няма кой да е използва поне близо до Сточна гара да минава,жителите на Беломорски и Южен искат редовен транспорт, общината им предлага още по нередовен. Срамота ние не сме Варна да чакаме по 20-30 мин автобуса, тук трябва да е кратък интервала от порядъка на 7-13 мин.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?