Следвайте ни

Градските превозвачи с ултиматум при кмета, искат повече пари ВИДЕО

Здравко Димитров и заместникът му Тодор Чонов ще изслушат днес исканията им

viber icon

Започна срещета между кмета на Пловдив Здравко Димитров и неговият заместник Тодор Чонов с превозвачите, които обслужват 29-те градски линии в града.  По покана на кмета в срещата  участват също шефът на местния парламент Александър Държиков и общинските съветници от постоянната комисия по транспорт. 

Срещата бе поискана от собствениците на транспортните фирми - Петко Ангелов на „Автобусни превози” и „Мери транс”,  Веселин Дошков на "Хеброс бус", Димитър Чолаков на „Автотранс 2000”, Татяна Златанова на КЗТ "Златанови".

Превозвачите твърдят, че са пред финансова катастрофа, тъй като субсидиите и приходите от билети и карти не покриват разходите, особено след като с обявяването на извънредните мерки пътниците рязко намаляха. За тази година в градския бюджет са предвидени за фирмите 6 млн. лева, но един милион се отчислява като ДДС.

„Единственото ни искане е общината да спазва Европейския регламент 1370, който означава, че възложителят на услугата, в случая Община Пловдив, е длъжен да покрива всички разходи. Откакто започна епидемията, от бюджета и от продажба на карти и билети покриваме само 50-60 на сто от действителните разходи”, обясни за „Марица” инж. Дошков.

Утвърдената с договорите максимална цена на километър е 1,90 лева, а фирмите получават средно 1,20-1,30 лева, твърдят превозвачите.

„Транспортът е един от браншовете, който  претърпява най-големите загуби заради пандемията. Но и до днес не сме получили никаква финансова помощ. Търпението ни е изчерпано, защото принудително ни вкарват в състояние на фалит”, подчерта  инж. Дошков. Превозвачите напомнят, че въпреки усилията на общината електронната система не работи, но не по тяхна вина, а заради калпаво изпълнения проект.

Здравко Димитров предупреди, че най-напред иска екипът му да анализира разходите, които се правят в градския транспорт, представени с точни и ясни сметки, а след това ще се взима решение дали се налага да се завишава субсидията.

Четирите фирми, обединени в един консорциум, кандидатстват за обслужване на 8 градски линии, за които договорът изтече през април. Други оферти на търга няма. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Барабата

Барабата

26.08.2020 | 11:44

Закривай в това състояние градския транспот и да се възстанови фирма общински градски транспорт.

Отговори
3 0
Батко

Батко

26.08.2020 | 10:53

Само крадат, а рейсовете намаляват.

Отговори
3 0
бай Ставри

бай Ставри

26.08.2020 | 10:36

Кога ще се забрани със закон в България пенсионери да работят в структури на държавна бюджетна издръжка. Всички ченгета и военни, след като се пенсионират на 50 и вземат от нашите данъци максимални пенсии от 1250 лева плюс най-малко 30 000 лева допълнително наведнъж, / само Господ знае защо на едни чиновници се дават тези пари/, веднага почват да си търсят държавна работа. После защо младите бягали в чужбина. Ами, как да бягат, та те не могат да се вредят на работа от пенсионери - милиционери и военни. Като искат толкова да работят - марш в частния сектор, а не пак да висят за заплати на нашите данъци отново. Отделен е и въпроса, че от милиционер работа не чакай. Те са общо взето мързеливи и стават само за схеми и интриги, но не и за реална работа.

Отговори
6 1
Абе

Абе

26.08.2020 | 07:41

Не знам да има друг бизнес само да иска от държавата/общината. Да взематт да оправят най накрая тази електронна система и да махнат тези кондуктор и съответно разхода за заплатите им. Крайно време е да се създаде общинска фирма, тази история с пълната приватизация на общинския транспорт, благодарение на алчността на Чомаков, никъде другаде в България я няма. Този тип нанесе толкова щети за града, като това да хариже емблемата на Пловдив, панаира и стария град, абе нямам думи.

Отговори
16 0
Вичо

Вичо

26.08.2020 | 07:31

Техномогията на краденето на пари се изпълнява по учебник! Те искат, ние се правим че няма да дадем, но изведнъж се сещаме за обшественния интерес и с мантрата трябва да дадем за да не останем без транспорт даваме! Така става вече 8год.!По тази схема героите на Пловдив си увеличиха компенсацията от 4 на 9,5милиона!Считате ли всичко това е безвъзмездно! НЕ разбира се и един от тези които взимат с двете ръце от тези пари ги предупреди, че ше разкаже за корупцията в обшината но си замълча! Защо ли? Незабавно органите да разследват тези огромни кражби от пловдивския бюджет!

Отговори
14 0
Реалист

Реалист

26.08.2020 | 07:26

като са пред фалит за какво кандидатстват за тези нови линии за какво се натискат нали се прехвърли ти си на загуба за какво искат да взема тези линии да мога да се вържат ръцете и да правят каквото си искат този транспорт трябва да му се създаде нова схема има квартали без автобусни линии общинарите искат да насърчават пловдивчани да ползват градски транспорт как да го ползват като няма никакви разписание никакви хубави автобуси возят с смотани щъркели докога ще извиват ръцете на общината е управниците предизборно отмъщаваха създаване на общинско дружество възстановяване на тролейбусния транспорт който го унищожи Тотев еднолично това е един евтин транспорт в общината трябва да оперира с евтин транспорт а не със скъп и да позволява на някаква мафия да извива ръцете на общината общината ще фалира чрез този вид транспорт в който в момента съществува и благодарение на тези тримата общината ще фалира и ще има големи проблеми истината е в електротранспорта като един евтин транспорт пак казвам нова транспортна схема 90% промяна на маршрутите трябва а не автобусите да се гонят един след друг за пътници и да стават инциденти

Отговори
17 0
босове

босове

26.08.2020 | 07:18

Мафията не спи! Все по-нередовни автобуси, липса на кондуктори, шофьори без маски, но с нови претенции за пари! Общата баница е голяма- кмета ще раздава....

Отговори
16 0
Реалист

Реалист

26.08.2020 | 07:17

Като се прехвърлят за какво кандидатстваха и искаха тезиосем или да ги обслужват за какво се натискаха аз това не мога да разбера emsa пред фалит и кандидатстват за нови линии това някой може ли да отговори а другото е което чух жената прави грешка че не допусна други чужди фирми помощни има такива да участват в конкурса а пак си завъртяха тяхната игра а сега какво спечелиха конкурса и почнаха да извиват ръцете на общината крайно време по празниците да си седнат на задниците и да обмислят създаването на общинското дружество както го обещаваха преди изборите и да възстановят електротранспорта като един най-евтин транспорт с нови модерни тролейбуси които ги карат вече по българските градове и то по-малки градове от Пловдив а в Пловдив го съсипал умишлено Тотев и кмета чомаков защото общината ако оперира с тролейбусния транспорт много по-евтино ще бъде и сега няма да бъде тези ядове аз мисля че тука умишлено се играе тази игра за да може да унищожат общината това е цялата истина на превозвачите да си седят на гъзовете и да вкарат едни по-модерни автобуси не тези щъркели грозни това не може да караш със смотан автобуси гаден щъркел и да искаш повече пари

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?