Следвайте ни

Главният архитект предлага: „Иван Вазов“ - пешеходна от площада до библиотеката

viber icon

Улица „Иван Вазов“ да стане пешеходна и без достъп за коли в зоната между площад „Централен“ и улица „Авксентий Велешки“, където е библиотеката, а останалата част до Централна гара да се ползва за трафик, след като се разширят тротоарите от южната страна.

Това е концепцията за бъдещата визия на една от най-старите улици в Пловдив, която тази вечер беше представена на граждани от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Стотина граждани, сред които и много архитекти, кметът на район Централен Георги Стаменов и живеещи, наоколо присъстваха на дебата. Арх. Ахрянов подчерта, че в общия устройствен план (ОУП) от 2007 година улицата от площада до библиотеката е предвидена само за пешеходци.

В новия ОУП, който още не е влязъл в сила, този статут се запазва, но в зоната между библиотеката и гарата трафикът ще се ограничи, тъй като тя престава да бъде основна артерия.

Целта е да запазим историческия облик на улицата и да я възстановим като пешеходна, за да може тук да се провеждат културни събития, обясни главният архитект. На стената на библиотеката той прожектира графики и фотоси как би могло да изглежда пешеходното пространство. Според проекта, изготвен през миналия кметски мандат, тротоарите се изравняват с паважа и също са в настилка от паваж, както е в Капана.

Старинните елементи ще се възстановят по подобие на чугунените стълбове, на които навремето са били закрепени тролейбусни жици. 

За сградите, които нямат транспортен излаз от други второстепенни улици, ще се търсят варианти. Трафикът ще се пренасочи по улица „Цанко Дюстабанов“, където движението ще стане двупосочно.

Част от присъстващите посрещнаха новата визия с овации, а други бяха резервирани и питаха къде ще паркират родителите, които водят децата си до Музикалното училище, детската градина и СОУ „Патриарх Евтимий“.

Бившият депутат Юлий Славов, който през целия си живот живее на ул. „Иван Вазов“, постави въпрос как ще се излиза от улица „Велико Търново“, ако се изгради пешеходната зона. А също така дали се предвиждат пропуски за живеещите на ул. „Цар Асен“.

„Любчо Подпалвача излежа присъдата и излезе, но вече пет години тютюневият склад, който беше опожарен, не е възстановен. Махнете най-после оградата и направете нещо“, призова Славов.

Арх. Петкана Бакалова попита дали има анализ за трафика на „Иван Вазов“, тъй като в бъдещата пешеходна зона има банка, учебни и детски заведения. Арх. Ахрянов обясни, че всички тези детайли ще бъдат уточнени с конкретния проект.

Стоян Неммцов поиска пешеходната зона да има велоалея и главният архитект увери, че по този въпрос ще се мисли.

Вероятно обсъждането ще продължи в Общинския съвет и по време на дебатите за новия план на Пловдив.

Снимки Атанас Кънев

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Тролчо

Тролчо

08.10.2020 | 10:37

Този Стаменов от продавач на камъни взе че стана и кмет и голем разбирач на всичко.

Отговори
3 0
Гражданин

Гражданин

08.10.2020 | 08:33

Няма смисъл от велоалея на пешеходна зона. Все едно в капана по улиците да има велоалея или пък на главната улица.

Отговори
4 0
Таня Христова

Таня Христова

08.10.2020 | 05:04

Добра идея., но защо махнахте паркоместата за инвалуди до рест. Симфония и библиотеката. Моля, стига с тези велоалеи, само се караме.

Отговори
2 0
Таня Христова

Таня Христова

08.10.2020 | 05:02

Добра идея з ул. Иван Вазов. СТИГА С ТЕЗИ ВЕЛОАЛЕИ, и ЗАЩО МАХНАХТЕ ПАРКОМЕСТАТА ЗА ИНВАЛИДИ ДО "СИМФОНИЯТА"

Отговори
2 2
Бай Митьо

Бай Митьо

08.10.2020 | 00:07

Абсолютен фарс е този проект. Искат да объркат трафика по Иван Вазов и като цяло в Пловдив завинаги. Искат да сложат бариера и да дават пропуски на имащите гаражи - 4 кооперации. Както е известно, в Пловдив когато има бариера има и изключения. Справка бариерата на входа на Общината до бензиностанцията до Радио Пловдив. Пропуск трябва да имат само живущи и от общината, а то е цяла армия начело с всички общински съветници. Стаменов и архитектчето, вместо да мислят глупости как да стеснят ул.Иван Вазов в услуга на несъществуващите пешеходци и то от към Тютюневия град, да помислят как да ремонтират улиците, че в район Централен от дупки и ями няма спасение. 90% от улиците са леш, тротоарите не са пипани с години, там където има дървета, корените им са излезли извън тротоарите. Стаменов и архитектчето да не мислят само как ще усвоят едни пари за реконструкция на ул.Иван Вазов ами да се разходят с един фотоапарат из район Централен и Тютюневия град и тогава да помислят какво може да се направи за ремонт на належащите улици. А пък то усвояването на средства, все ще се случи. Но така е то, когато докараш за главен архитект някой взет от Карлово без конкурс, просто по "приятелска" линия...

Отговори
12 0
Мими

Мими

07.10.2020 | 23:40

И целият Гладстон да затворят също

Отговори
3 0
Нали

Нали

07.10.2020 | 22:25

Къде ги видяхте тези стотина души? 49 са на най-многолюдната снимка! Ми те, повече от протестърите бе!

Отговори
9 1
Малко е

Малко е

07.10.2020 | 22:16

До Кичука ако може, през подлеза на гарата и автогарата.

Отговори
9 0
Нали

Нали

07.10.2020 | 22:21

Добра идея!

Отговори
4 5
АЗбе

АЗбе

07.10.2020 | 21:20

Най- безумното нещо което някога е предлагано. Не мога да разбера тия т....пи ли са или толкова си могат. Тепърва щели да броят колите! А идете в 17,00 часа и бройте, да видим къще ще ви излезе сметката. На самия Иван Вазов има огромна болница, 2 училища, Административния съд, банки, десетки къщи с гаражи, десетки магазини, стотици бизнеси, а до нея е Военния съд, техническия университет, градската градина, и всичко това под ножа, защото накой си е решил, да прави безумия.

Отговори
19 4
ееее

ееее

07.10.2020 | 21:43

Както си се засилил ще стигнеш до Военна болница и Аграрния. Ай, по-кротко не е необходимо достъпът да е през Иван Вазов точно!

Отговори
6 5
Нали

Нали

07.10.2020 | 22:18

Какво като има болница и училища? Ще им се развали рахата на учениците да ходят на училище с кола ли?

Отговори
4 5
АЗБЕ

АЗБЕ

08.10.2020 | 08:08

Общото е това, че освен разходки, в този град се вършат и важни неща. Градски транспорт НЯМА на практика. Принуждават ни да се движим с коли, и в същото време ще ограничат движението. ОТвори една карта и задраскай Иван Вазов да видим от къде ще минеш за изброените институции. Иначе аз съм ултрамаратонец и не ми пречи ако ще целия град да стане пешеходен. А главния архитект как дайде на събитието, с кола или пеша?

Отговори
4 0
АЗБЕ

АЗБЕ

08.10.2020 | 08:10

Ходенето на училише с кола за съжаление е необходимост а не рахат, обаче явна ти нямаш деца и една ли го знаеш това. Кога ще започнете да гледзате на нещата и от друг ъгъл а не само от собствената си тясна преспектива.

Отговори
4 1
Мама

Мама

07.10.2020 | 21:14

Супер, дано стане, повече въздух и зеленина трябват!!!

Отговори
6 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?