Следвайте ни

Фирма от Монтана пак спъва търга за нови автобуси в Пловдив

viber icon

Конкурсът за градските линии №4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93 отново се отлага. Наскоро Община Пловдив спечели спора с фирма "Монтана - Автобусни превози" ЕООД  за условията на обществената поръчка в КЗК, но тя е внесла възражение във ВАС.

Монтанската фирма протестира пред КЗК срещу изискването към кандидатите в търга да имат автобуси с висок екологичен клас  - минимум евро 6,  като иска качеството на рейсовете да се намали на евро 5. В жалбата се изтъква, че в механизма за разпределяне на субсидиите, утвърден с решение на Общинския съвет, са визирани автобуси с евро 5.

В Община Пловдив обаче държат на евро 6. Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов  неведнъж напомня, че последният конкурс е проведен точно с това условие.  Той подчертава, че целта е  да се създадат възможно най-добрите условия за пътниците. 

Договорът за осемте линии е сключен през 2010 г.   Срокът изтече на 12 април. В становището на  КЗК се посочва, че спирането на обществената поръчка, за което настояваше фирмата от Монтана, ще бъде във вреда да обслужването на пътниците. Според  стария договор  от преди десет години превозвачите могат да работят  на тези осем линии с  автобуси евро 2.

За останалите 21 маршрути са проведени търгове с условието да имат автобуси евро 5 и евро 6.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дошко Веселинов

Дошко Веселинов

26.05.2020 | 19:30

Схемата се повтаря!Краденето на субсидии и компенсации продължава!Смениха само персонажите и посоката на парите!Унищожиха тролеите и сега нямат конкуренция!До кога ще ни правят на балами?

Отговори
2 1
Реалист

Реалист

26.05.2020 | 19:28

стига с тези конкурси Общината е крайно време да се вземе тези осем линии сега ако не ги вземе кола ще ги вземе и що се отнася за конкурса явно тази монтанска фирма играе с някой от превозвачите има някаква далавера пак но пак казвам общината може да си вземе линиите направи нова общинска фирма както създава нови общински предприятия така може да прави общинска фирма за градски транспорт или да го вземе от Батаклиев някакъв начин има опции

Отговори
1 0
Реалист

Реалист

26.05.2020 | 19:25

стига с тези конкурси в общината да си взема линиите и това е има начин да се взема тези линии от Общината има начин да се създаде общинска фирма и то в най-скоро време както могат да правят мегапроекти мега дружества да създават нови общински други дружества значи така могат да се дадат и общинска фирма за градски транспорт или пък да и вземат в градски транспорт от Батаклиев всичко е възможно при добро желание а тази фирма явно играе с някой от превозвачите в Пловдив и затова спъва конкурса явно играй с някой от превозвачите но пак казвам в общината да си вземе дините е най-добре щото сега ако не ги вземе кога ще ги вземе

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?