71
Следвайте ни

Фалстарт на Плана за устойчива градска мобилност

viber icon

Един от ключовите документи за развитието на Пловдив в следващите години - Планът за устойчива градска мобилност на Община Пловдив за периода 2022-2023 г., стартира с техническа грешка, която ще го забави допълнително. Създаването на стратегическия проект беше обявено в края на миналия месец, като за целта стартира обществена поръчка на обща стойност 372 хил. лв. с ДДС.  

Миналата седмица обаче АОП е открила съществени нарушения в процедурата по подбор, заради които поръчката е прекратена. Според документацията в обявлението за публикуване е записано, че кандидатът да пише плана трябва да има реализиран минимален общ оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, изчислен на база годишните обороти за последните три приключили финансови години не по-малък от 300 хил. лв. без ДДС.

Според контролиращия орган допуснатата нередовност представлява съществено нарушение, тъй като критерият за подбор в обявлението е прекомерно завишен, което, от своя страна, води до необосновано ограничаване на кръга на заинтересованите лица, което е и причината да бъде прекратена процедурата по чл. 110, ал. 1, т. 5 от ЗОП.

Тепърва предстои документацията да бъде преработена и поръчката да бъде обявена отново, което обаче ще забави допълнително избора на изпълнител за разработването на Плана за  устойчива градска мобилност на Пловдив (ПУГМ). Според разпоредбите на ЗОП решението за прекратяване може да се оспорва пред контролиращия орган в срок от 10 дни.  

Въпреки че от местната администрация твърдят, че грешката е техническа, според ЗОП "технически" могат да са само грешки, при които не се налага да бъде прекратявана цялата процедура. Освен това в хода на събирането на оферти е станало ясно, че ПУГМ е пряко свързан с така наречения транспортен модел, а такъв документ липсва в Община Пловдив и той ще трябва да се създава заедно с плана.

 

Тодор Тодоров, шеф на Дирекция за обществени поръчки:

Техническа грешка, ще я отстраним

При съставянето на обществената поръчка за изготвяне на План за устойчива градска мобилност е допусната техническа грешка, обясни Тодор Тодоров, шеф на ресорната дирекция в Община Пловдив.

Става дума за разминаване  в обявлението  за поръчката и приложената към него техническа документация. Тази грешка е лесно поправима и веднага след Нова година ще пуснем поръчката отново в Агенцията, за да не се бави процедурата по избор на изпълнител, увери Тодоров.

 

 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?