Следвайте ни

Ето как ще наддаваме за паркоместата пред блока

viber icon

Нов регламент с провеждане на конкурси с явно наддаване указва начина на разпределяне и ползване на общинско паркомясто от гражданите, съобщиха от Община Пловдив. До промяната на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив се стигна след решение № 14351 на Върховния административен съд от 19.11.2020 г.

Проектът на промяната беше публикуван на сайта на Община Пловдив преди месец - https://bit.ly/3nCMukQ и ще бъде гласуван на предстоящата сесия на Общинския съвет на 16 февруари.

Според предложения текст на наредбата кметът на съответния район издава заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателите.

При повече от един кандидат за едно общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез провеждане на публичен конкурс. В случаите, когато комисията е оценила двама и повече участници по един и същи начин, допълнително се провежда явно наддаване между тях, а не както до сега – чрез жребий.

Разрешението за ползване се издава от районните кметове за срок до 5 /пет/ години, като за едно жилище се полага едно място за местодомуване на леко МПС без поставяне на преместваем обект. Месечната такса не може да е по-ниска от минималния размер, определен от Наредбата за администриране на местните такси и услуги, а именно 20 лева.

Документът за ползване се издава на собствениците на жилището или техните роднини по права линия, ползвателите на жилището или техните роднини по права линия, както и наемателите на жилището.

Разрешението за ползване се издава, след като кандидатите предоставят:

  1. Заявление по образец до кмета на съответния район.
  2. Копие от документ за собственост, нотариален акт за учредено право на ползване или договор за наем на жилището.
  3. Копие от свидетелство за регистрация на леко МПС.
  4. Копие от договор за лизинг, наем или заем на леко МПС.
  5. Нотариално заверено пълномощно (изисква се в случаите, когато заявлението не се подава лично).

Издадените вече разрешения за ползване продължават на действат до изтичане на техния срок, упоменат в документа. Новият ред за определяне на ползвател на място общинска собственост за местодомуване на леко МПС ще започне да се прилага след  решение от Общинския съвет и влизане в сила на наредбата, като ще засяга граждани с изтекли разрешения за ползване и при определяне на нови схеми за паркиране.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Ха така

Ха така

14.02.2021 | 11:26

Продължавайте да купувате коли - по 2-3 на семейство, и наддавайте за паркоместа!

Отговори
2 0
Пловдив 2021

Пловдив 2021

13.02.2021 | 09:31

Тази наредба ако се приложи на практика ще започнат междусъседски ,,войни". Общината се мъчи да събера пари от народа и това бъркане в джоба ше сваля местна власт. Трябва да е ясно на сегашните и бъдещи управници ,че виновниците за липсата на паркоместа в града са всички управлявали града ни след 89 та година. Презастрояването и неправилното развитие на инфраструктурата и инвестциите в изграждането на нови фирми по периферията на града доведе до презаселване на Пловдив . За жалост никой за тези 30 години в управлението не мисли и си отива след време от поста изнесъл се в нови квартали за ,,успели" или в близките Родопски села.

Отговори
8 0
Имате думата Кажете не на еврейщината

Имате думата Кажете не на еврейщината

12.02.2021 | 23:25

Цялата идея в цялото начинание е еврейското Разделяй и владей Като се изсипят едни два товара със сребърници в нозете им они ще кажат кой е прав Изберете вий Сребърници в нозете ли им да стоварите или криваци по еврейския им гръб Първи ваш шанс абсолютно демократичен 04 04 2021

Отговори
2 0
Бюрократ

Бюрократ

12.02.2021 | 16:41

А чрез наддаването за паркомясто с комшиите може да стигнем и до 100лв. на месец.Общината и баскетболиста ще имат ли нещо в против или да наддаваме до 1000лв.

Отговори
16 0
Арх

Арх

12.02.2021 | 16:03

По закон на всяко жилище се полага 1 паркомясто в имота. В случая той е общински. И още, паркоместата не достигат. Значи общината не си е свършила работата. И още, паркоместата трябва да са безплатни. Те, както и улиците и градинките са платени с парите на гражданите от данъците им.

Отговори
22 1
Там  е

Там е

12.02.2021 | 16:25

Цялата неразбория. Има семейства с по поече от една кола. Има и наематели на едно жилище с повече от една кола. Ами гостите от други населени места. Живял съм в Одеса и там по един много прагматичен начин е решен проблема. Направени са големи паркинги в извън населеното място.В междублоковите пространства пак се паркира но при определен ред.

Отговори
6 0
ГАРО

ГАРО

12.02.2021 | 15:46

А подпис от класната ти между 1 и 4 клас няма ли да поискат!? По цял свят гледат да облекчат бюрокрацията, само тук я забатачват още повече.

Отговори
19 1
Това  е  най...

Това е най...

12.02.2021 | 15:35

Неправилния начин за решаване проблема за паркиране. Продава се местото чрез наем и правоимащия разполага с него. Когато го няма местото остава заключено и неизползваемо. И какво , празни места има но място за паркиране няма. Собствениците на етажна собственост трябва да разполагат с паркоместата а не кметството. Защо? Защото кметството разширява паркоместата за сметка на проектираните зелени площи. Сгъчква детските площадки и ги напъхва зад ауспусите на паркиралите автомобили. Големи грижи за гражданите данъкоплатци няма що.

Отговори
18 2
Трафик

Трафик

12.02.2021 | 14:55

Аз предлагам със сопа да наддаваме!!! Помияри долни..... Какво наддаване бе изроди...това ми е инфраструктура към жилището...ще ми създават съседски интриги....имаш жилище,паркираш си пред сградата.... Гьостовица за вас лакоми свини.. Те за това махнаха гаражите...сега да лапат ама да въздух...... Не ставайте съпричастни с тези еничери...заплатите им от това растат с 30% а ние ще им пращаме...

Отговори
38 1
Ева

Ева

12.02.2021 | 14:51

Там където няма достатъчни места, кво правим? Ше се бием със съседите и ше палим коли ли

Отговори
36 0
bam

bam

12.02.2021 | 14:49

Ха ха! Плащаме данъци за да се презастрои и сега още пари ни искат, защото няма места за паркиране! Абе Вие за идиоти ли ни имате?

Отговори
39 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?