49

Експерт предупреждава: Ще махнат старата жп линия в „Южен“, но няма да построят булевард

Новината, че демонтират старата жп линия в район „Южен“, която от години не се ползва, провокира различни коментари сред пловдивчани. Национална компания "Железопътна инфраструктура" и Община Пловдив са се споразумели по казуса и вече се работи на терен, писа по този повод „Марица“. Така идеята, която битува още от предния кметски мандат - да се изгради ново трасе, което да е алтернатива на бул. „Александър Стамболийски“, е напът да получи зелена светлина. По този начин ще се свържат по естествен начин район „Южен“ и „Остромила“.

„Изграждането на транспортната структура и регулацията на града в Пловдив зависят от работата на три институции: БДЖ, проектантите на регулационния план и Общината. Тези институции не работят в синхрон. Имат различни интереси и цели и от това страдат и градът, и гражданите. БДЖ и проектантите правят каквото искат, а в Общината - каквото могат, и мълчаливо одобряват направеното.“ Това пише по този повод в писмо до в. "Марица" инж. Желю Желев. Експертът е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия (бивш ВИАС) със специалност "Хидроинженер". Той е главен инженер при строителството на напоителна система "Средна Тунджа" към язовир "Жребчево".

"Във времето, когато железниците със зъби и нокти защитаваха линията Пловдив-Филипово, на няколко пъти искаха разрешение да демонтират  коловоза, обхождащ жп гара Пловдив от юг. Тази линия е част от 1100-те декара в центъра на града, покрити с релси", напомня инж. Желев.

Сега релсите върху 800 дка от тях са ръждясали, защото вече 20 години върху тях не се е качвал влак. От тези огромни количества релси до момента не са демонтирали нито една. "А сега напират и дори измислиха димната завеса, че там, на освободеното трасе на старата жп линия в район „Южен“, може да се изгради нов булевард. Вместо южната тангента.  Някой им помага - така си мисля. Вероятно тези, които застроиха бул. „Ал. Стамболийски“ и го лишиха от възможността да бъде реконструиран", споделя опасенията си пенсионерът. И развива тезата си за истинските намерения на НКЖИ.

"Когато железничарите защитават своите и на ведомството си интереси, действат на сигурно. Те са ходили по Европа и знаят, че там няма такова чудо - през центъра на града да минават товарни вагони и цистерни със запалителни материали. Обходното трасе създава чудесната възможност да се реконструира и по него да се пуснат товарните влакове. Да, но управата на железниците явно искат това да не се случи. Макар че вече толкова години нито един кмет на Пловдив не видя тази възможност, железничарите се страхуват, че може начело на града да застане човек енергичен и визионер (и това се е случвало), който за кратко време да предизвика вниманието  на държавните органи и да получи разрешение за отклонявани на товарните влакове извън центъра", продължава инж. Желев.

Според него от НКЖИ са наясно, че като махнат релсите в "Южен", там няма да се построи никакъв булевард, защото общината бързо ще го застрои и тогава всяка възможност за изместване на товарните влакове от центъра ще отпадне. 

"Вижда се, че цялата схема е отлично замислена и ще сработи, ако някой не ги спре. Този някой е кметът със съдействието на висшестоящите органи. Дали ще го направи, ще видим", завършва инженерът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Да си изяде дипломата

Да си изяде дипломата

09.12.2022 | 14:18

Бахти пикливия инженер! Ще ги махне от центъра на града и ще прекара запалителните товари там, където живеят и спят хора! Тва е някакъв пенсиониран преди 30г изкуфелник

Отговори
3 2
К. Костадинов

К. Костадинов

08.12.2022 | 15:45

Явно господинът не е виждал скоро въпросната линия и си е въобразил , че съоръжението е все още цяло .

Отговори
4 1
Васил Вълчев

Васил Вълчев

08.12.2022 | 15:14

Ало, журналистите ,престанете да бъркане БДЖ с НКЖИ. БДЖ няма нищо общо с инфраструктората и заради такива като Вас , обществото излива цялата си злоба. БДЖ е превозвач и кара там където има линии

Отговори
5 0
БТВ

БТВ

07.12.2022 | 21:08

По-голяма глупост скоро време не бях чел. Да се изведат товарните влакове през район южен!?!? Това означава поне 10 прелеза през целия район или надлези :)

Отговори
6 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?