Следвайте ни

Експеримент в Пловдив: Лепят пешеходна „зебра“ върху павета СНИМКИ

viber icon

За първи път в Пловдив се прилагат две нови технологии при маркирането на пешеходни пътеки върху паважна настилка. Експерименталната „зебра“ е на ул. „Цар Иван Шишман“ при кръстовището с ул. „Александър Пушкин“, съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков.  

Мястото е оживено, защото съвсем наблизо са площад „Александър Малинов“,  „Източната порта на Филипопол“ и източният вход към Стария град.

Върху едната половина от пътеката са положени три пласта битум, които служат за изравняване на неравностите от паветата, и след това – един пласт бял метилметакрилат. Другата част е обработена със специален грунд за павета, един пласт битум и два пласта термопластичен материал. Която от двете технологии се окаже по-ефективна, ще бъде приложена и при други пешеходни пътеки, особено край детски и учебни заведения.

„Трайността на акрилатните бои, които използваме, стриктно спазвайки действащите наредби за пътната маркировка, е до шест месеца. Върху паважните настилки обаче е много по-кратка – затова търсим начини да я удължим. От няколко години тестваме различни варианти – с бели бетонни ивици, с термопластични знаци, положени върху различни видове грунд. Отчитаме положителни резултати, но търсим още по-добри варианти, защото да се удължи трайността на пешеходните пътеки върху паважните улици е част от мерките на общината за опазване живота и здравето на всички жители и гости на Пловдив, и най-вече на децата“, коментира инж. Вълков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Експеримент в Мичкюр: КРЪГЛИ КОЛЕЛЕТА, майни!

Експеримент в Мичкюр: КРЪГЛИ КОЛЕЛЕТА, майни!

27.07.2020 | 16:04

Челен българо-съвецки опит са внедрява в Пловдив (от Мичкюр до Столипиново) чрез монтиране на каруци, файтони, камиони и таратайки на колела с КРЪГЛА геометрия, вместо досегашните четвъртити. Хвала, Зико!

Отговори
1 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.07.2020 | 15:52

Такива имаше преди две години на арх. Камен Петков - до Строителния

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.07.2020 | 15:49

Такива вече имаше от преди две години на ул. Арх. Камен Петков - до Строителния.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?