2374
Следвайте ни

Екшън план 2022: Въвеждат еднопосочно движение в целия Пловдив

viber icon

Екшън план за въвеждане на еднопосочно движение в целия Пловдив се подготвя в Общината с цел да се реализира на сто процента до края на 2022 г.

„Изпълняваме  Генералния план за организацията на движението, приет от Общинския съвет. В широкия център на града  вече почти изцяло се пътува в една посока. Ефектът е безспорен, тъй като този начин на управлението на трафика слага повече ред както за преминаването на автомобилния поток, така и за паркирането”, обясни зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов.

Еднопосочното движение включва кварталните и второстепенните улици, но не и булевардите. В Общината планират през следващата година да го въведат първо в район „Южен”, където на част от улиците вече е направено, след това - в „Северен”, който също е с много интензивно натоварване в кварталите  и с тесни улици без никаква перспектива за  тяхното разширяване заради плътното застрояване. В бюджета за следващата година ще бъдат предвидени и допълнителни средства за пътни знаци. 

Промяната дава повече възможност за паркиране от двете страни на улиците, ако габаритът им позволява. По Закона за движение по пътищата и местната наредба при двупосочно движение  колите могат да спират само от едната страна.

Другата идея е на улиците с еднопосочно движение да се създаде тъй наречената зелена зона. Тя ще бъде платена, но с по-малка такса  - примерно, левче при два лева за час престой в синя зона, която цена засега си остава без промяна. Съответно ще се предоставя възможност на домуващите да ​имат абонамент, който също ще е с по-ниска тарифа. За да стане тава обаче, трябва да се промени Наредбата за престой и паркиране и да се гласува в Общинския съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Весо

Весо

18.11.2021 | 09:34

Само глупости мислите.Защо премахнати гаражите,нали от тях парите влизаха в бюджета,сега като нямате пари се чудите какво ли не глупости мислите само и само пари да влизат в бюджета на общината.Хора първо мислете с главите и после прилагайте иначе вън от общината.

Отговори
0 0
Стоян Табачев

Стоян Табачев

18.11.2021 | 07:30

ГРАД ПЛОВДИВ ВЕЧЕ НЕ Е ВАШ И СЪОТВЕТНО НЯМАТЕ НИКАКВИ ДЕЛЕГИРАНИ ПРАВА ДА ПРАВИТЕ КАКВОТО И КАКТО СИ ИСКАТЕ.САМО ДА ПОСМЕЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ РАЙОН ЮЖЕН С ЕДНОПОСОЧНИ УЛИЦИ И ЗЕЛЕНА ЗОНА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ СКОРОПОСТИЖНО ДА СИ ПОДАВАТЕ ОСТАВКИТЕ.ЗАЩОТО НИЕ ИСТИНСКИТЕ ПЛОВДИВЧАНИ ЩЕ ВИ ГИ ВЗЕМЕМ ЯСНО ЛИ ВИ Е.ВЕЧЕ ГО НЯМА ПАЛЯЧОТО БОРИСОВ ДА ВИ СПАСЯВА ВСЕКИ ПЪТ.

Отговори
0 0
Марко

Марко

13.11.2021 | 09:27

Зико има капацитет само за сервитьор, какъвто беше

Отговори
1 0
да ама не

да ама не

12.11.2021 | 09:23

То и сега обикаляш като улав ,докато достигнеш от една точка до друга, защото от презастрояване градът е заприличал на подопашна кучешка дупка. Ако въведат това изобретение, по-добре затваряйте този селски град и забранете движението по улиците.

Отговори
1 0
Кичука

Кичука

11.11.2021 | 21:53

Те първо да вземат да се погрижат за асфалтирането на улиците и тогава да мислят как да утебняват живота на Кичук Парижани! Даме Груев все я почват и все отлагат. Пере Тошев и Скопие са също в окаяно състояние, но така и не стига реда до тях да се говори. Всички улици са с дупки още от миналата зима, но вместо да се работи по тях, се чудят как да се застрои още и без това пренаселения квартал и как да се усложни живота в квартала.

Отговори
5 0
ТъЧъ

ТъЧъ

11.11.2021 | 20:28

Тея са толкова прости, че немогат двупосочно да организират но щели еднопосчно! Да което да ги отведе до ЦСЗ!

Отговори
4 0
...

...

11.11.2021 | 10:04

Има толкова безобразно спрели коли. Глоби трябват! Спрели насред кръстовище... кръстовището е кръстовище дори и в кварталите!

Отговори
1 0
Мичо

Мичо

11.11.2021 | 08:49

"Другата идея е на улиците с еднопосочно движение да се създаде тъй наречената зелена зона. Тя ще бъде платена ..." Ето тука се крие подлия замисъл. Идеята е да се облекчи трафика, но целта е да се направи платено и да се събират едни пари.

Отговори
22 1
Ей авторче,

Ей авторче,

11.11.2021 | 08:43

На еднопосочна улица може да спираш от двете и страни, а.

Отговори
11 0
Хаирлия да е!

Хаирлия да е!

11.11.2021 | 07:58

Ще има глоби, глоби, глоби за влизане в забранена улица...Отваря се толкова работа, работа, работа...А ПЛЪТНОТО ЗАСТРОЯВАНЕ (цитирам от статията) КОЙ го разреши?

Отговори
32 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?