2374
Следвайте ни

Две години в Пловдив умуват дали сами да кърпят дупките

viber icon

Община Пловдив може да поеме със свое предприятие или звено текущи ремонти на улиците, вместо да се занимава с възлагане на обществени поръчки. Така по-оперативно ще се отзовава на сигнали за разбита настилка. Тази идея  се появи в началото на мандата на кмета Здравко Димитров и за две години все още не е узряла, за да стане факт. Един от обсъжданите варианти беше да се сформира нова структура в ОП „Жилфонд”, която да поеме  дребни ремонти в градските подлези и детски градини.

Вариантът вече не се обсъжда, защото в общината са преценили, че

"Жилфонд" не е специализирано в строителни дейности. 

Подобно звено за бързо реагиране по улици и тротоари имаше в „Жилфонд”, когато кмет на Пловдив беше  Славчо Атанасов.  В следващия мандат дейността беше спряна. В момента текущите ремонти  - кърпеж на дупки и частично преасфалтиране, се възлагат  на частни фирми от шестимата районни кметове след провеждане на обществени поръчки.Отделно  договори за поръчки се сключват и в Община Пловдив - за  по-сериозен ремонт на основни улици. В резултат на това често сме свидетели месеци наред да вървим по тротоари, на които трябва да се сменят два-три квадрата плочки, и караме из дупките, защото или поръчката е обжалвана, или наетата фирма е ангажирана с друг обект.

За куриоз - при многото обществени поръчки няма кой да хвърли два-три камиона чакъл, за да запълни огромните дупките на отбивката на Рогошко шосе.

Иначе В Пловдив има богат опит в извършване на услуги в обществен интерес от общински предприятия. Те са 14 и извършват стотици дейности вместо частни фирми срещу солиден дял от градския бюджет.  

Годишно за тяхната издръжка отиват  близо 60 млн. лв.,

което представлява приблизително една трета от собствените приходи в градския бюджет.

Общината сама организира почистването (макар и с подизпълнител на „Чистота”), озеленяването на града, паркирането, дезинфекцията на обществените площи, стопанисването на жилищния фонд, управлението на спортната база като „Колодрума” и Младежкия център,  общинските пазари, сватби и погребения. В 14-те предприятия са разкрити почти 2400 работни места, половина от които са в най-голямото като персонал - ОП „Чистота”.  

Финансистите са категорични, че със създаването на тези структури се  гарантира по-добро обслужване и по-голяма оперативност при решаване на основните проблеми, и най-важното - спестява тежките процедури за провеждане на обществени поръчки. По закон  всички дейности се възлагат на предприятията директно, без да се явяват на търг.

"Те са подчинени директно на кмета,

техният бюджет се определя от Общината и Общинския съвет, работят на възможно ниски цени, без печалба, каквато е задължителна за търговските дружества. Всички приходи постъпват в бюджета на Общината. Услугите на предприятията са много по-изгодни, при най-добри цени", коментира зам.-кметът Величко Родопски. 

С тази презумпция през 2009 г.  търговското дружество „Общинска охрана” беше преобразувано в бюджетно предприятие, чиито служители упражняват контрол за спазването на местните наредби и пазят обществени места и част от общински сгради. Нямат право да извършват дейността по охраната на други фирми и учреждения, защото като бюджетна структура нямат право на лиценз.

 През  2010 г.,  вместо да се наема частна фирма за синя зона, се създаде ОП „Паркиране и репатриране”

Много по-рано местната  власт спря практиката озеленяването да се поверява на частни фирми, като създаде ОП „Градини и паркове”. В ОП  „Чистота” беше  преструктурирано  едноименното търговско дружество.  В „Чистота” отиват близо 20 млн. лв. годишно, които предприятието дели с подизпълнителя „КМД”, наета заради липсата на достатъчно техника.

През миналата година в Община Пловдив  се обсъждаше преструктурирането на „Чистота”, Дезинфекционна станция и „Градини и паркове”, но до окрупняването в комунален холдинг така и не се стигна. Освен съпротивата на опозицията, срещу идеята протестира местната организация на Съюза на ландшафтните архитекти. 

Няма икономически анализ каква е ползата за общината от подобно сливане и изразиха мнение, че по този начин още по-малко внимание ще се обръща на зелената система, която и без това не е в много добро състояние.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Дракона

Дракона

01.12.2021 | 19:58

Змей ,за тиквата ми се струва ,че говориш.Само дето си му объркал фамилията с тази на Радев.Радев никога не е бил комунист, докато тиквата още си носи червения билет в джоба.

Отговори
2 0
Змея

Змея

01.12.2021 | 18:07

Сега руският офицер Радев ще Ви оправи отзад и отпред ,ще Ви запълни всички ,, дупки,, ще ви прочисти отвсякъде ,щом си го избрате тая желязна усмихната статуя,отврат , успех другари комуняги.

Отговори
3 1
Пътищар

Пътищар

01.12.2021 | 15:26

Първата работа на Тотев ,когато дойде на власт бе да унищожи общинската фирма за бързи ремонти,която беше си закупила техника.Това начинание на Славчо функционираше прекрасно.Бяха наети и професионалисти.Защо ликвидираха това звено ли?Ами да се краде по-лесно.Общинска фирма ,как да ти даде комисионна! А подхода на Тотев да стане най-богатият пловдивчанин и един от най-богатите в България ,беше започнал.

Отговори
3 1
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

01.12.2021 | 12:05

В „Чистота” отиват близо 20 млн. лв. годишно, които предприятието дели с подизпълнителя „КМД”, наета заради липсата на достатъчно техника. СЪЧЕТАНО С УСВОЯВАНЕ.....МНОГО ИНТЕРЕСИ ......ЧЕСТЕН ЧАСТНИК........

Отговори
4 2
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

01.12.2021 | 12:02

Б К С НАЙ ДОБРОТО ИЗМИСЛЕНО И СМИСЛЕНО НЕЩО НОО УМНИТЕ ЗА ДА КРАДАТ С ОВЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ... ОВЦЕТЕ....

Отговори
4 1
КИРОВ

КИРОВ

01.12.2021 | 11:24

ОЩЕ 60 МИЛИОНА НА КМЕТА ЗА ДУПКИ И КОМАРИ Е СУПЕР ИДЕЯ, МАНДАТЪТ ИМ ЩЕ Е МНОГО ПЛОДОТВОРЕН

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?