Следвайте ни

Директорът на полицията за дрифтърите: Нито една тръпка не е по-важна от човешкия живот

viber icon

Приоритет за Димитър Балев ще бъде да се преустановят гонките, дрифтът и ревът на мотори в нощните часове, които нарушават спокойствието на пловдивчани

„Нито една тръпка не е по-важна от човешкия живот!“ Този призив отправя от трибуната на „Марица“ директорът на пловдивската полиция старши комисар Димитър Балев. Той посочи, че рисковете от подобно шофиране са огромни, като освен това опасното занимание носи и дискомфорт на жителите на града.

„Нека да помислят и за останалите. За тях това е тръпка, адреналин и забавление, но е тормоз за всички други“, посочи ст. комисар Балев.

Предвид многобройните сигнали един от приоритетите му като полицейски шеф е именно пътната безопасност, в това число да бъдат преустановени гонките, дрифтът и ревът на мотори в нощните часове, които нарушават спокойствието на пловдивчани. 

Балев подчерта, че преобладаващата част от мотористите и шофьорите на коли на пътя не проявяват подобно опасно поведение, нито пречат на гражданите. По-скоро става въпрос за група любители на високите скорости, които си позволяват да нарушават законите. 

Във връзка с гонките и дрифта освен ежедневен превантивен контрол в рамките на цялата минала седмица е била проведена регулярна специализирана полицейска операция за осъществяване на контрол на мотори и коли. Патрули е имало на всички проблемни точки в Пловдив, най-вече на големи булеварди и възлови кръстовища, за които е постъпвала информация от граждани за извършени нарушения и нарушаване на нощното спокойствие.

По време на спецакцията са осъществени общо 362 проверки на шофьори и техни спътници. Служителите на реда са установили общо 71 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането. Съставени са 39 акта за установяване на административно нарушение и 32 глоби с фиш. 17 от мотористите се оказали без защитна каска, заради което са санкционирани. 7 пък са спипани да изпробват възможностите на мощните си возила, без да имат книжка. Други четирима рокери са заловени да дърпат газта с нерегистрирани мотори. В три от случаите регистрационните табели са били закрити или поставени на различно от определеното място, а в други три липсвала задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Сред наложените глоби с фиш преобладават тези за неправилно движение по пътното платно, неспазване на пътни знаци и маркировка. 

Периодичните действия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и недопускане на тежки катастрофи от страна на служителите на пловдивската полиция продължават, заявиха от пресцентъра на ОДМВР в града под тепетата след запитване от "Марица" за мерките срещу дрифтърите и гонкаджиите. 

Полицията е винаги нащрек, тъй като дрифтовете с коли са четирисезонни. През зимата седналите зад волана младежи използват снежната настилка, за да въртят мощните возила, което също е изключително опасно. Сред предпочитаните зимни трасета е пътят за хижа "Здравец". 

Припомняме, че през февруари тази година пловдивската полиция и екипът на вестник „Марица“ подеха обща кампания срещу дрифтърите на пътя и организирането на гонки. Мотото бе „Адреналинът е за пистите! Не на дрифта и гонките в града!“. 

Кампанията бе насочена към младите хора, които обичат високите скорости и адреналина. Тя напомни, че форсирането на гуми по ключови булеварди и участието в импровизирани състезания могат да завършат с трагичен край. В инициативата се включи автомобилният състезател Костадин Патриков.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Николай Петров

Николай Петров

02.09.2021 | 14:54

Г-н Балев, ако се справите с това, ще запишете със златни букви името си в историята на полицията. Не се колебайте да потърсите съдействие от гражданете на Пловдив. Ще останете изненадан от подкрепата, която ще получите.

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

31.08.2021 | 18:58

Изобщо не ми пука за живота на тези амеби на мотори.. да мрат в някой стълб или до кокал по асфалта! МВР да започнат да работят, а не да чоплят семки зад храстите! Марица, на вас разчитаме, този въпрос да е на дневен ред!

Отговори
1 1
То лу пи

То лу пи

31.08.2021 | 15:14

Защо ви плащаме заплатите то.лу.пи ??? Все едни същи приказки...бля, бля....и резултат никакъв. Кокво ще рече това, ами много ясно, нищо не правите, Ако ролицията си беше на място тези прес.тъпни.ци нямаше да продължават с години в Пловдив този терор. Представям си това да се случва в бяла държава....и полицията да е БЕЗСИЛНА...........глоби до спукване та и зат.вор

Отговори
1 3
4000

4000

31.08.2021 | 10:33

Всяка вечер на новият път за Асеновград се правят състезания с коли и мотори, които най-вероятно са със залагания. Още на свечеряване състезателите наизлизат.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?