Следвайте ни

Детски град на Младежкия и мост над Марица - само на книга

Двата проекта са силно трансформирани. Общината не казала на немските визионери, че Джендема е защитена зона

Идеята за Детски град на Младежкия хълм бе един от най-важните акценти в апликационната форма, с която Пловдив спечели домакинството на Европейска столица на културата. Според проекта, одобрен от ОФ "Пловдив 2019", Джендема трябваше да се превърне в истински Детски град с инфраструктура, в която Детската железница да се ползва като транспорт. Селището трябваше да се управлява от кмет хлапе, а за възрастните да има Родителска градина. Атрактивната идея бе сред гвоздеите в проекта за Пловдив 2019, с който спечелихме домакинството. Същото се отнася и за моста над Марица, който архитектурното студио на немците Калтвасер и Ронц трябваше да прокара с местни занаятчии. Днес мост няма, детски град също. Двата проекта са на обща стойност 690 000 лв., но не са платени, защото партньорите се отказали от реализацията. Първо нямали ресурс и време, а освен това от общината не им казали навреме, че Младежкият хълм е защитена зона. 

Според представителите на ОФ "Пловдив 2019" парите не са платени, макар че разходи за частичната реализация на двата трансформирани проекта са направени. Колко са те, от фондацията не отговарят. Не става ясно и как Пловдив ще изпълни финансовата рамка, с която спечели домакинството на Европейска столица на културата, след като основните идеи отпадат една след друга. 

 

Още за двата проекта четете по-късно в marica.bg

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?