Следвайте ни

Дани Каназирева: Областта е готова за зимата

viber icon

Осигурени са всички материали и техника за зимна поддръжка на пътищата в Пловдивска област, съобщи областният управител Дани Каназирева. „Всички общини имат сключени договори за снегопочистване и смятам, че няма да има проблеми. Единствено насочихме вниманието на пътя между Кръстевич - Красново - Беловица -Любен в община Хисаря, защото там пътят се почиства много късно“, разясни Каназирева. Причината - поддържащата фирма тръгвала от Граф Игнатиево, Калояново, Черничево, Старосел, Красново и едва тогава стигала до въпросния участък.

Подобен проблем през предходни години имала и община Садово, където заради закъсняло премахване на снегонавяванията в участъка Поповица - Болярци училищните автобуси не можели да преминат. 

Областният управител установил още, че в участъка от Дуванлий до Хисаря има наличие на неравности и надлъжни пукнатини на пътното платно, липса на маркировка и съоръжение за защита от снегонавяване.

Проблемите в другите общини били предимно свързани с почистване на растителността в речните корита и липсата на питейна вода. Коритото на р. Чая между жп мост и пътен мост при с. Катуница било обрасло. Опасност от наводнение имало и в с. Трилистник заради дървесна растителност. Недостиг на питейна вода пък имало в с. Кръстевич, с. Кърнаре, с. Свежен и с. Розино. Най-сериозен бил проблемът в с. Пъдарско, където доставяли вода с водоноски заради високата <210> радиоактивност.

От спешно почистване се нуждаела и река Първенецка. Такова не е имало от поне 20-30 години. „При по-високи води може да бъдат предизвикани сериозни наводнения в областта. Тази река пълни и Гребния канал - изградена е система с 3 бетонни прага. Там дъното на реката се е увеличило двойно, което води до по-ниска пропускливост“, обясни областният управител. Според нея решението било в изработването на проект за подвижно съоръжение, което да се затваря и отваря, за да се пълни Гребната.

Междувременно стана ясно, че премахване на стария стоманен жп мост на р. Марица по линията Пловдив - Бургас и отвеждането на дъждовната вода в Марица са сред належащите теми, които бяха обсъдени на среща в областната управа. 

Отвеждането на дъждовната вода в река Марица ще предотврати наводненията в града, затова от областната администрация ще настояват да се изработи проект и да се изградят дъждопреливни съоръжения за целта. 

„Това би облекчило канализацията при по-обилни валежи и би спряло наводнения на приземните етажи и избите на хората. Така е и в София, и в Европа. Не може в центъра на Пловдив да минава река и ние да нямаме подобно решение“, коментира областният управител Дани Каназирева.

Стана ясно още, че за намаляване риска от наводнения е важно да бъде осигурена нормалната пропускливост на реката в района на „Столипиново“. Там предпазната стена е влязла в Марица и е намалила коритото двойно - от 170 метра на 85 метра. Така не се осигурява добра пропускливост, а водата се връща обратно към града. Освен това трябва да се укрепят стените на речното корито и да се изгради предпазна стена в района на езиковите гимназии и Окръжна болница.

Сред набелязаните спешни мерки на срещата е и решаването на проблема с опасния железопътен мост в района на „Тракия“. Това е т.нар. стар немски мост по линията Бургас - Пловдив. По думите на Дани Каназирева при по-високи води той можел да падне, а това да остави квартала без вода. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?