49

Читател на "Марица" алармира: Свършват номерата за пловдивските коли!

Сериите на регистрационните номера за автомобили в област Пловдив вероятно ще се изчерпат до края на следващата година, заради нарастващия темп на новорегистрирани МПС в областта, алармира читател на "Марица". По думите му, това ще доведе до нова "милиционерска главоблъсканица" с нуждата от измислянето на нов код за Пловдив, който да замени сега съществуващия РВ. "Вероятно бъдещият би бил "РМ" по примера на столицата София, които през 2014 г. замениха втората буква от своя втори изчерпан код СА със следващата подред буква - "СВ", пише нашият читател. 


Той е на мнение, че за да се избегне толкова скорошната нужда от промяна на областният код на Пловдив, от КАТ трябва да последват примера на своите колеги в "Пътна полиция" в столицата, които през март тази година взели решение на местно ниво, с което разширили обхвата на възможните буквени комбинации с добавянето на буквата  Е като втори възможен символ в сериите на автомобилите, регистрирани в София. 


Чиателят смята, че още време на сегашното буквено означение на града ще се даде, като се разреши за поне няколко години напред предстоящия проблем с изчерпването на възможните комбинации, като се добавят цели нови 9 възможни серии (АЕ, ВЕ, КЕ, МЕ, НЕ, РЕ, СЕ, ТЕ и ХЕ) с втора буква  Е по примера на столицата София.

"Серия НА за Пловдивска област беше пусната в обращение в края на 2020 година (след средата на ноември месец) - точно 2 години по-късно вече са минали още 6 серии, последната е актуалната в момента НХ. Иначе казано за периода 11.2020-11.2022 в КАТ-Пловдив са регистрирани около 70000 ППС и те прогресивно се увеличават. С въвеждането по примера на КАТ-София на втора буква Е в сериите на регистрационните номера се разкриват още цели 9 нови възможни буквени комбинации, което означава още над 90000 МПС, които ще могат да се регистрират в Пловдивска област със сегашния код РВ и ще се отложи нуждата от измислянето на нов областен код за Пловдив за поне още 2 години. Все още има живот в него, който не е за пропускане, защото си стана един съвременен символ на прекрасния ни град вече точно 30 години и щом в столицата София още през март тази година въведоха тази възможност, то нека и Пловдив град и област се възползват", пише още нашият читател. 


Неговата прогноза е, че с кода РВ ще могат да се регистрират още не повече от 30 000 автомобила, тоест ще се изчерпят след година време. "Това е кощунство, при такава златна възможност за още не малък брой нови възможни комбинации!", смята той. 

"Марица" потърсиза коментар началника на КАТ-Пловдив гл. инсп. Йордан Милушев! Очаквайте неговата позиция по казуса! 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдив

Пловдив

08.12.2022 | 09:26

Ограниченията са в главата му. Само с буква и цифра отзад стават 10000*30*10, т.е. 3 млн комбинации и пак всичко си е РВ.

Отговори
2 0
Питайте

Питайте

07.12.2022 | 17:37

Защо не се дават номерата на бракуваните коли? Нещо софтуерът ли не е настеоен?

Отговори
0 1
Голямо чудо!

Голямо чудо!

07.12.2022 | 15:00

Както в София има С, СА, СВ, в Пловдив има много възможности след РВ: РС, РМ, РН, РО, РТ, РХ даже и РЕ.... намерили за какво да се тревожат.

Отговори
4 2
наблюдателен

наблюдателен

07.12.2022 | 13:43

РН би бил подходящ. РН= (Ф) или Филипополис/

Отговори
1 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?