2374
Следвайте ни

Чисти ли са сметките в градския транспорт? Ревизорите се отчитат пред кмета

viber icon

Работната група, назначена със заповед на кмета Здравко Димитров да провери дали са чисти сметките за разплащане в градския транспорт, вече е готова с доклад.  Градоначалникът беше дал срок до 10 ноември специалистите от вътрешноведомствения контрол на Община Пловдив да проверят има ли нарушения при изплащането на субсидиите и компенсациите на транспортните фирми, които обслужват 29-те автобусни линии в града.

Ревизорите трябваше да установят дали в Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” се спазва механизмът за финансирането на преференциалните пътувания и загубите от нерентабилните курсове и линии, декларирани със счетоводни документи от  превозвачите пред ОП ОКТ. Правилата за дотациите са приети от Общинския съвет още през 2012 г. и досега не са променяни.

Одиторите се събират днес да обсъдят резултатите от проверката, след  което ще докладват на кмета,  включително за мерките, ако се налага да бъдат предприети.

Вътрешната ревизия в ОП ОКТ беше назначена, след като пловдивската прокуратура повдигна обвинение на собствениците на фирмите „Хеброс бус” и „Автотранс 2000” Веселин Дошков и Димитър Чолаков, че чрез субсидиите се източват бюджетни средства. За обяснения в прокуратурата беше привикан и директорът на ОП ОКТ инж. Пламен Вълков. Дошков и Чолаков бяха пуснати срещу гаранция от по 20 000 лева. Те отричат да са представили документи с невярно съдържание. 

Здравко Димитров  беше предпазлив с коментарите и остави правораздавателните органи да решат  дали  двамата превозвачи са виновни, или не. Той обаче веднага  поиска  екипът от одиторите да провери сметките в предприятието, което извършва разплащането с транспортните фирми.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ревизоро

Ревизоро

11.11.2021 | 11:27

В Община Пловдив, отдавна трябва да се проведе операция чисти ръце! Там, 10% комисион е закон! От транспорта, сметосъбирането, строителството от всичко всеки месец се инкасират на полувин милион комисион! Затова борбата за кокъла е толкова жестока! И когато свърши мандата всички вече са милионери!

Отговори
3 0
Ами сега!

Ами сега!

11.11.2021 | 10:32

Да, ама в наказателния закон пише, че който дава и който взима еднаква отговорност носят! А тази поза, кой ми се изср@ в гащите няма да ни разчувства! Когато плащаш с парите на народа, не може без да си проверил всичко!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?