Следвайте ни

Четири фирми на изпит за електронно таксуване в рейса

viber icon

Система за модерно електронно таксуване в градския транспорт на Пловдив беше представена вчера в общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” пред комисията, назначена със заповед на кмета Здравко Димитров.

Това бе първата фирма от общо четири, изявили желание да демонстрират как може да бъде надградена съществуващата и както се оказа, неуспешна електронна система, за която преди повече от пет години Общината плати близо 20 млн. лева.

Оборудването за пробното тестване беше монтирано в няколко автобуса

още преди два месеца. Специализирани фирми бяха поканени от Община Пловдив да представят системите си. След като се разгледат инвестиционните предложения, ще бъде обявена обществена поръчка.

Целта е да осигурим съвременно и  удобно таксуване на пътниците и да заменим кондукторите, като едновременно с това да имаме възможност за броене на пътникопотока, за да оптимизираме разписанията, спирките и маршрутите, обясни за „Марица”  зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Няколко са условията за новата е-система - плащане с дебитна карта, с мобилно приложение и при шофьора, който вместо билет ще издава касов бон. Мобилното приложение ще дава също така информация за движението на рейсовете и разписанията. Важно е фирмите да предложат начин за адаптиране на сегашните карти с възможност да се зареждат, каза зам.-кметът.

Така хората няма да се трупат на опашки

Във всички автобуси ще има нови валидатори, а също така датчици за преброяване на пътници. Предвижда се и охрана с миникамери. 

До края на май комисията ще изслуша презентациите и на останалите три  фирми, след което те ще бъдат показани и пред медиите. В момента не може да се каже колко ще струва надграждането на електронната система, защото през лятото ще се подготвя обществена поръчка.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПРОКУ.РАТУРАТА  SOS!!!!

ПРОКУ.РАТУРАТА SOS!!!!

19.05.2021 | 09:55

А ИМА ЛИ СЕГА НЯКОЙ КОЙТО ДА ПРОВЕРИ КОЙ КОЛКО ПАРИ ВЗЕ И КОЙ КОЛКО ПАРИ НА КОГО ДАДЕ ! И ПОСЛЕ ЗАСПА И НЕ ПРОСЛЕДИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ТЪП.ОТО ЕЛЕКТРОННО ТАКСУВАНЕ... Е Г.А ТИ ПРОБЛЕМА Е Г.А ТИ УПРАВАТА...ПО ВЕРИГАТА ВСИЧКИ НА ПРОК.УРОР ОТ ВЪЗЛОЖИТЕЛ ДО ИЗПЪЛНИТЕЛ......АЗ МИСЛЯ ЧЕ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ СЕ ВЛ.АЧИ ТОЯ Т.ЪП ПРОБЛЕМ ... ОТ ТОТЕВО ВРЕМЕ.....ХАЙДЕ СЕГА Е МОМЕНТА ЗА ПРОВЕРКАТА....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?