2374

Бюрократите напът да провалят проекта за Южния обходен колектор, но може и иначе

Общинският съвет не изпълнява ролята си на принципал при разпореждането и контрола с публични средства. В резултат администрацията избира неподходящи изпълнители за пътните ремонти, обикновено - приятелски фирми. Това твърди Асен Костов, председател на "Спаси Пловдив". От Сдружението предлагат да се излъчи обществен съвет от представители на професионалните гилдии, юристи и будни граждани, които да следят поръчките за пътните рем​онти.

Обикновено при избора на изпълнители решаващи са цената и техническото изпълнение. Крайно време е обаче да се вдигне тежестта на сроковете за извършване на съответните дейности при оценката на кандидатите. Това обаче не бива да е само на хартия, а фирмите да доказват възможността да изпълнят бързо съответната поръчка, с наличие на съответната техника и кадри, настоява Асен Костов.   

Бюрокрацията в най-лошия ѝ вид може да стане причина за провала на европейския проект в размер на 81,5 млн. лева  в Пловдив, ако не се ускорят съгласувателни процедури. Средствата са спечелени от ВиК ЕООД по оперативна програма „Околна среда” за изграждане на Южен обходен колектор.

Сложното съоръжение за обратни и дъждоприемни води в южната част на града трябва да бъде завършено до края на 2023 г., но няма как да стартира в средата на юли, както се надяват в Община Пловдив. Проектът е от изключителна важност за града, а изпълнението му неизбежно е свързано с драматични сътресения в трафика, тъй като ще се копае по ул. „Царевец”, „Модър” и бул. „Александър Стамболийски” и през "Тракия", за да стигне до Пречиствателната станция. Не е изключено да се наложи отливане на колектора на място. 

Желанието и на ВиК, и на строителите е да започнат да работят едновременно на няколко места - на ул. "Царевец" и бул. "Александър Стамболийски", за да ускорят изпълнението. Обществената поръчка е възложена на ЗЗД „Еко проект - Пловдив”, в който участват три софийски фирми. Договорът е сключен за инженеринг и още през миналия ноември, в срок, техническият проект беше подготвен, след което беше представен за съгласуване на  всички заинтересовани ведомства.

Няколко месеца бяха необходими, за да се получи картблаш от Министерството на земеделието, че тръбата може да бъде свързана с дъждоприемния канал в друго землище извън територията на Пловдив -  на Марково. Но и в момента все още няма съгласуване от НКЖИ, „Ситигаз”, МРРБ.

И във ВиК, и в консорциума стискат палци до края на юни да получат всички становища, за да може Община Пловдив да издаде строително разрешение. Изграждането на колектора изисква време заради тежкия технологичен процес. Съоръжението е във форма на правоъгълник с гигантски размери - 3,50 на 3 метра. Това означава, че ще се правят дълбоки изкопи до 10 метра, подобно на колектора на Брезовско шосе. 

От старта на Южен обходен колектор зависи и друг важен обект - подлез "Модър-Царевец". Обществената поръчка е на стойност 12 млн. лева и по договор с Общината пусковият срок е в края на 2023 г. Изпълнителят "Драгиев и Ко" вече три месеца работи с намален персонал, защото се чака обходен колектор, за да продължат с пълен капацитет. 

Ако мегаобектът стартира наесен, за една година строителите трябва да свършат огромна работа - да  реконструират 11 км водопроводи и 12.6 км колектори - мисия, която изглежда невъзможна.

Можело, значи...:  Паркинг за 200 коли готов  за три седмици

Само за три седмици е напълно преобразено пространството с площ 5 дка около високите блокове на ул. "Преспа" 2, 4 и 6 в район "Източен". Със средствата, предоставени от общинския бюджет на районната администрация, е изграден паркинг за 200 коли. Последен пласт асфалт беше положен на 16 юни от фирмата изпълнител "Драгиев и Ко". 

Кметът на "Източен" Иван Стоянов разказа, че през тези три седмици е свършено много работа - премахната  е старата настилка, направено е  отводняване, ремонтирани са  водопровод и 20-волтов кабел на EVN, вдигнати са нови стълбове за улично осветление, положени са два пласта асфалт. В жилищните комплекси в Пловдив няма друг такъв голям общински паркинг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

21.06.2022 | 19:26

сестри Андрееви къде са да не са почнали работа към чистота как така

Отговори
3 0
Малкия слон от Странджа планина

Малкия слон от Странджа планина

21.06.2022 | 13:07

Асанчо промяната свърши не чу ли пак ще тропаш на вратата на ГЕРБ https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/7585357 още не си се нагласил на хранилката не бързай да се разпореждаш кой какво да прави

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?