Следвайте ни

Бюджетът на Пловдив свети на червено

За първите 5 месеца гражданите и бизнесът внесоха над половината от задълженията си към Общината, тя не е реализирала и 10% от заложените капиталови разходи за ремонти и ново строителство

Бюджетът на един град е онзи инструмент, с който кметът и екипът му реализират своята визия за развитие и управленската си програма. В него се залагат и най-важните политики в градоустройството, социалната сфера, зелената система и жизнената среда. За да ги осъществи, Общината разчита на собствени приходи, трансфери от републиканския бюджет, целеви субсидии, а през последните 10 години - и на европейските фондове.   

В тази връзка анализирахме как се реализира бюджетът на Пловдив в средата на последната година от мандата на кмета Иван Тотев и къде отиват парите ни като данъкоплатци. Според одобрената план-сметка Общината трябва да осигури 157 млн. лева собствени приходи,  а държавата  ​- 156 милиона. Разликата до бюджета от 347 млн. лева се покрива с банкови кредити. Тази година такъв е последният трансфер от 30-милионния заем от ЕБВР за строителството на бул. „Северен“. 

Какво показват разчетите до момента?

Оказва се, че противно на общоприетото мнение отговорните в процеса на събирането и харченето на парите са гражданите, а безотговорните - кметът и администрацията му. Още в първите 5 месеца на 2019-а пловдивските данъкоплатци са внесли в градската хазна близо 71,5 млн. лева, при планирани до края на годината 157 млн., което прави 45,5%. В същото време до момента от заложени 17,5 млн. лева за изграждане на нова инфраструктура Общината е реализирала проекти за едва 1,6 млн, или едва 9,1%. Възможните причини за мудната работа на администрацията в първите 5 месеца са две - или програмата за капиталови разходи за поредна година няма да бъде изпълнена, или обектите ще се правят ударно във втората половина на 2019-а, за да има

"видими резултати" в навечерието на местните избори наесен.  

По отношение на собствените приходи, които се формират от местните  данъци такси, наеми, глоби, картината на пръв поглед изглежда оптимистична -  планираните парични постъпления  за 2019 г. се изпълняват.  

Проблемът е, че колкото и усърдно да пълним градския  бюджет, пак сме принудени да вървим по разбитите тротоари,  да си трошим колите в уличните дупки,  да се разхождаме из занемарени и мръсни междублокови пространства.

 Къде потъват милионите и защо не стигат?

Субсидията от 156 млн. от републиканския бюджет  се дава целево за заплати на държавните служители и учителите,  издръжката на учебните, културните и социалните заведения. Тя не може да се използва за капиталови разходи и инвестиции като ремонт, строителство или други дейности по подобряване на градската среда. За пътната инфраструктура, зеленина, чистота, осветление, градския транспорт, паркиране,  трафик, спортна база, културните средища и т.н. Общината трябва да се грижи сама. При сегашната финансова политика на кметския екип обаче това на практика е невъзможно. 

Като оставим парите от държавния трансфер, които, както уточнихме, се харчат целево за заплати и издръжка, администрацията разполага за важните си дейностите само със собствените приходи, близо 23 млн. от които също отиват за заплати.

Какво се случва с останалите? 34 млн. приходи по перо такса смет отиват за комунални дейности - събиране, извозване и депониране на боклука, заплатите на метачките по улиците и издръжката на двете общински предприятия - "Чистота" и "Градини и паркове". Неизбежни са още плащанията за издръжка, главници и лихви по заеми, данъци, които Общината плаща сама на себе си, и различни субсидии (виж таблицата). 

Прогнозни стойности на разходите

Сборът от цифрите надхвърля значително планирания бюджет от 347 млн. лева, защото в него е включен и преходният остатък от 2018 г. Разходите по първите 5 точки в размер на 313 млн. лева обаче са неизбежни, което означава, че икономиите най-вероятно ще са от капиталовата програма. Това прави Община Пловдив изцяло зависима от правителството по отношение на инвестициите в градската инфраструктура, за която според прогнозите на специалистите в следващите 5 години ще са необходими над 500 млн. лева.  

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (4)

лз

22.06.2019 | 15:48
0 1

НОРМАЛНО

Знаещ

20.06.2019 | 10:06
7 1

Той така си свети от 5-6 години.

Да

20.06.2019 | 08:22
4 2

Държавна политика

Това не е новина

20.06.2019 | 07:57
14 3

Че какво очаквахте при тотката. Бог да помага на следващия кмет..

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?