Следвайте ни

Без кондуктори и по линия №113, пригответе си точни пари

viber icon

Автобусната линия № 113 ще се обслужва от утре без кондуктори. Пътниците  да си приготвят точни монети от 10, 20, 50 стотинки и едно левче, защото автоматът не приема други и не връща ресто, предупреждават шофьори. Монети от два лева също не бива да се пускат в апарата.  

Всичките осем автобуса по линия № 113 са оборудвани  с необходимата техника,  увери шефът на „Автотранс 2000” инж. Димитър Чолаков. Рейсовете пътуват от Руския пазар през Централна гара  през квартал „Остромила” до Беломорски.   На първо време инспектори от Община Пловдив ще показват на пътниците как се вади билет от монетен автомат в автобуса. 

До този момент електронното таксуване е въведено по линиите № 25 и 7.  Превозвачите коментират, че купуването на билетче  от монетен апарат  затруднява пътниците, както  беше установил още при първата проверка и зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. 

Билетът е дълъг 14 см. и често пътниците бързат да ги откъснат, преди да се извърти  целият.  Автоматите  са  устроени така, че  билетът излиза с прекъсване – първо 5 см, после 4 см., след това още 5. Скъсат ли го, без да изчакат,  апаратът се поврежда. 

Костадин Тотков, който дълги години работи в градския транспорт,  а сега е  ръководител в "Автобусни  превози", разказва, че в Истанбул  по спирките се продават жетони с чипове, които улесняват таксуването в градските рейсове. 

По линия № 7 продължават да пътуват кондуктори, въпреки че от миналия понеделник те започнаха да обучават пътниците как да работят с монетните автомати. Хората се затрудняват  и само около 50 процента купуват билети от автомати, затова няма как да освободим кондукторите, потвърди управителят на фирма „Хеброс бус” инж. Веселин Дошков.

В Лондон, Берлин и много други  градове по света  пътниците си купуват електронна карта, която предварително е заредена с пари и в градския транспорт само се чекират на валидатора, дава пример инж. Чолаков. Който няма такава карта, може да си купи билет от шофьора, но вече на по-скъпа цена. Монетните автомати са отживяла стара система, която бави и пътниците, и шофьорите, считат превозвачите.

  Парите от машините си остават в транспортните фирми. В Община Пловдив няма създадено звено, което да събира монетите от апаратите по рейсовете.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?