БДЖ ни иска четвърт милион за "подарения" тунел под Гарата

Общината все още няма прогноза колко ще излязат кръстовищата и подходите към подлеза 

Община Пловдив ще плати от бюджета си 251 200 лева за два имота на „БДЖ - ПП” ЕООД,  които попадат в  трасето на транспортните връзки с бъдещия пробив под Централна гара. Предложението за придобиване на земята на бул. „Васил Априлов” 3 и ул. „Акад. Петър Динеков” от южната страна на жп линията  за втори път ще се обсъжда на сесията на местния парламент, след като през декември съветниците настояха градската управа да поиска  безвъзмездно прехвърляне на собствеността. Мотивът  на старейшините  беше, че пробивът под гарата е част от проекта за модернизацията на ЖП възел Пловдив, който преди всичко обслужва интересите на железниците. Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е бенефициент на европейските средства, ще прокопае тунел под Централна гара в замяна на това, че за нуждите на проекта ще събори Бетонния мост. Изграждането на връзките с пробива обаче е ангажимент на Община Пловдив. Все още няма прогноза колко пари ще са необходими за строителството на подходите и кръстовищата. Най-вероятно Общината ще трябва да търси средства и за нови подходи към съоръжението, което ще замени Бетонния мост след събарянето му, ако въобще се намери начин за запазване на тази транспортна връзка.  

От БДЖ категорично отказват да предоставят без пари двата имота с обща площ 1176 кв. метра. В писмо до кмета Здравко Димитров от 5 януари се посочва, че според закона  безвъзмездно могат да се прехвърлят имоти на общини само когато са държавни. В случая едноличният собственик на капитала на БДЖ е  „Холдинг БДЖ” ЕАД, което както и всяко търговско дружество се подчинява на правилата на пазарната икономика.

Имотът на бул. „Васил Априлов” 3  е част от терена на бившето кино „Гео Милев”. Според проекта за подхода от булеварда към бъдещия подлез сградата не се засяга, а само незастроеното пространство около нея. Израждането на пътната връзка под жп линията ще започне в участъка между киното и СУ „Климент Охридски”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Да си плащат!

Да си плащат!

18.01.2021 | 12:11

Общината не обича да купува нещо в интерес на гражданите. Тя обича да продава, ама най-обича да е на техни хора, на символични цени в ущърб на гражданите. Може и да влезе в някое партньорство с което да изгуби много успешно апетитна собственост. Виждали сме го не един и два пъти.

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?