Следвайте ни

Бастионът на ГЕРБ си търси нов стопанин

Стоян Алексиев с най-големи шансове да седне в горещия стол на арестувания Ральо Ралев

viber icon

За местните избори в Пловдив следващия месец има три сигурни неща - ГЕРБ ще спечели изборите и ще има най-много места в Общинския съвет, а на кметските кабинети в голямата община и район "Северен" ще имат нови стопани. Първото съждение е 100-процентово и без социология заради слабата тук БСП и факта, че Пловдив от години е гордостта на ГЕРБ. Вторите две също вече са реалност, след като градоначалникът Иван Тотев вече си събира багажа, а кметът на "Северен" Ральо Ралев има проблеми с правосъдието.

Всъщност според закона арестуваният по обвинение за искане на подкуп Ралев има право да се кандидатира за кметския пост.  Той няма присъда и според Изборния кодекс може да последва примера на колежката си Десислава Иванчева. В Пловдив също вече сме преживели подобен прецедент - преди години в предизборната кампания за кмет на Пловдив участва брокерът Христо Александров, поставен под домашен арест.

 


На  Ралев обаче не му е до избори, защото трябва да намери баснословната сума от 150 000 лева, за да плати за глътка свобода, докато спец прокуратурата продължава разследването. Районният кмет не е отстранен от длъжността, ползва правото си на неплатен годишен отпуск и няма информация да е изключен от ГЕРБ, освен ако самият той е спрял да плаща членски внос. 

 

На вратата му в кметството има лепенки. Те са сложени от служителите, за да не влезе някой погрешка. Табелката с надпис "Кмет инж. Ральо Ралев" обаче не е пипната. 

 


На последните избори Ралев спечели най-висок резултат на балотажа с човека на Патриотичен фронт Станьо Балтов, а "Северен" се превърна в бастион на ГЕРБ, който сега явно ще си търси нов стопанин. Според източници от партията фаворит за поста е шефът на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев. Той живее в "Кършияка", а по време на номинационното събрание през юли бе издигнат от бившия депутат и шеф на предизборния щаб Стефан Дедев. Номинации получиха още началникът на ЖП възел - Пловдив Гошо Къчков, някогашният общински съветник Никола Папазов, зам.-кметът на „Северен“ Лариса Кътова, Анастасия Маташева, член на районното ръководство на партията. Почти сигурно е обаче, че Изпълнителната комисия ще гласува доверие на Алексиев. Засега е известно, че срещу него БСП ще изправи д-р Атанас Баташки - син на известния бивш депутат и лекар Илия Баташки. Патриотите ще оповестят претендентите тези дни.

 


Две дами управляваха района в годините на демокрацията. Два мандата от 1999 до 2007 г. в "Северен" кметуваше борбената и делова Даниела  Желязкова от СДС. Тя не се страхуваше да се опълчи дори и на строгия градоначалник д-р Иван Чомаков. Смени я д-р Ина Филипова от ГЕРБ за един мандат. В заранта на демокрацията кормилото на района държеше Коста Костов от СДС, който след като му свърши службата, отиде в Икономическа полиция.

 

Според всички, натрупали опит като кметове на "Северен", никак не е лесно да се управлява районът с най-тежка пътна инфраструктура, две ромски махали, огромна индустриална зона и презастроен квартален "Бевърли Хилс" в зоната край бившия новотел. В една част от "Северен" проблемите са като в "Централен" с войната за паркиране и презастрояването. Други микрорайони приличат по-скоро на "Източен" с незаконните ромски къщи и сметища, каруците по улиците и алъш-вериша по ръба на закона. 

 

Известен преди време като квартала на пролетариата, сега "Северен" е драстично променен и жителите му имат все по-високи изисквания към жизнената среда. И тук обаче като в "Южен" зелените площи не достигат, а много от кварталчетата не са обхванати добре в мрежата на обществения транспорт. "Гаганица" и "Разкопаница" пък, където хората все още ходят по нужда в септични ями, все така чакат да станат равноправна част от Пловдив, в който засега са само като територия. Проблемите са много, а парите малко, казват в районната администрация. Средствата за пътни ремонти и изграждане на квартална инфраструктура от 900 000 лева през звездната 2017-а са паднали на 300 000 тази година. А хората искат градинки и детски площадки, пейки край Марица, хубави улици и тротоари. Как ще им ги осигури, ако ги обещае в предизборната кампания, ще му мисли следващият кмет.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?