Следвайте ни

Ако властта имаше кураж: Трошките аут от центъра

Пловдив е посочен като пилотен град в Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха

viber icon

Трошките, които не отговарят на екостандарт евро 1, няма да могат да влизат в центъра на Пловдив и София. Така ще се изградят т.нар. зони с ниски емисии с цел опазване на околната среда. Това бе заложено като допълнителна потенциална мярка в проекта за Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020-2030 година на МОСВ. Националната програма бе приета през септември без много-много забележки.

Извън централните градски зони би трябвало да останат и вехтите, силно замърсяващи автомобили, които нямат никакъв екостандарт. Детайлните мерки МОСВ оставя в ръцете на местните администрации, но Пловдив и София са посочени изрично като пилотни градове за въвеждане на такъв ограничаващ режим. Откога ще се въведе забраната и колко голяма ще е зоната с ниски емисии, е въпрос на планиране на самите градове и техните управници, посочи още докато течеше общественото обсъждане министър Нено Димов.

Другите мерки, изброени в документа с 10-годишен кръгозор, също не са много популярни. МОСВ препоръчва много строга система за проверка на превозните средства и дори отнемане на регистрацията на МПС-та, които не отговарят на необходимите евростандарти, като такива с отстранен катализатор. 

И докато в Пловдив и дума не се обелва за подобна политика, в столицата се заговори за екостикери, които трябва да окичат колите до няколко месеца. Стикерите ще показват екологичната група на возилото и тези с най-ниска категория няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на София.  

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?